![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z autoryzacją użytkowników. Napisałem skrypt który autoryzuje użytkowników login hasło trzymane w mysql. No i mam katalog który ma byc dostępny tylko dla userów zautoryzowanych przez mój skrypt.
W katalogu umiescilem .htaccess ale nie chce by to apache autoryzował userów na podstawie informacji w tym pliku tylko wiedział że user został wcześniej poprawnie zalogowany. Nie ma mowy o zmianie konfiguracji serwera bo serwer jest wydziałowy i doprosić się nie idzie ![]() Wiec odpada opcja z mod_auth_mysql. Wykombinowałem sobie że moge po poprawnej autoryzacji usera edytowac plik .htaccess i np .htpass a nastepnie zmienic zmienne PHP_AUTH_USER i PHP_AUTH_PW na odpowiednio nazwe i haslo użytkownika. Przy wylogowywaniu usuwać wpis z .htpass. Ale może jest lepsze rozwiązanie, może da się coś wpisać w .htaccess by apache wiedział że użytkownik który dobija się do katalogu został poprawnie zalogowany? Ten post edytował wijet 3.01.2006, 10:00:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie prościej sprawdzać przy próbie wejścia do katalgou sprawdzać czy user zalogowany, jeśli tak to ok, a jeśli nie to przekierowanie na stronę logowania albo error że nie zalogowany ? Obędzie się bez autoryzacji HTTP, zrób zwykłą stronę logowania.
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak sposób dobry ale chodzi o to by ktoś nie miał dostepu do pliku tak
http://localhost/zakazany_katalog/plik.zip -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:55 |