![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, mam pewien problem z mysqlem w wersji 5. Poprzenio używałem którejśtam 4.1, ale z przyczyn niezależnych ode mnie (:/) na localhoście znalazł się mysql 5.0.17. Po tej zmianie przestało działać zapytanie SQL, które poprzednio chodziło bez zająknięcia. Oto ono:
A zwracany błąd to: Cytat Native Error: Unknown column 'u.user_group_id' in 'on clause' Tknięty jakimś przeczuciem rzuciłem się do phpmyadmina, ale okazało się, że to pole jest. Co jeszcze dziwniejsze, błąd ten zwracany jest jedynie dla ON - przy SELECT albo WHERE wszystko jest OK. Próbowałem coś googlać, co i faktycznie znalazłem cosik podobnego: http://www.symfony-project.com/forum/index.php/t/323/ Macie jakies pomysły co z tym fantem zrobić? PS. Coś tutaj system kolorowania składni SQLa podzielił mi `users` u, `user_extra` ue do osobnej lini po `users` - wypadałoby to poprawić. Ten post edytował eXtreme 2.01.2006, 15:51:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja używam vertrigo serv gdzie w najnowszej wersji jest mysql 5.0.17 i też mam błąd z ON :/ na mysql 4.x działało bez zarzutu. Może to jest bug w mysql a może zrobili to specjlanie, tak czy inaczej będe musiał wrócić do starszego mysql
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie sądzę dlaczego niby mieliby to zrobić specjalnie. :/ Co im wadzi jakieś pole (jedno!) w ON. Bug i tyle.
[edyta] No cóż.. nic na buga poradzić nie mogłem więc zainstalowałem sobie dwa mysqle - 4.1.16 i 5.0.18. Póki co to jedyne rozwiązanie. ![]() Ten post edytował eXtreme 4.01.2006, 20:23:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry za odgrzewanie ale moze sie komus przyda ...
Takie zapytanie nie przejdzie w MySQL5, brakuje "()" :
Sprawa jest gdzies na stronach MySQL'a wyjasniona. -------------------- pozd.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 15 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tez zetknalem sie z tym bledem przy przechodzeniu na mysql5
rozwiazanie jest banalne zmien kolejnosc tabel w klauzli FROM tak zeby tabela z ktorej bierzesz klucz do zlaczenia dodatkowych tabel byla na koncu, czyli w Twoim przypadku:
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@osiris : zamiana kolejnosci tabel nic tu nie pomoze jesli klucze "bierze" sie z obydwu tabel jednoczesnie.
@eXtreme : no to powtorzyles moja odpowiedz ![]() No i oczywiscie to nie sa "metody" tylko zblizenie sie do standardow SQL'a, jak mowia chlopcy z MySQL'a. Ten post edytował rachwal 23.07.2007, 08:46:54 -------------------- pozd.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 10:35 |