![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 422 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2005 Skąd: Wałbrzych Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosze znowu o pomoc. Robie wlasnie formularz logowania ktory mozna zobaczyc tutaj www.sl.scx.pl (login: user pass: user) i logowanie itd dziala ale sesja jakby znika bo wystarczy odswiezyc i znowu widac formularz logowania....
kod index.php:
plik z formularzem
Czy ktos wie w czym tkwi blad? Prosze o pomoc ![]() -------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
bzdury.pl - Królestwo rozrywki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 225 Pomógł: 18 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php nie gubi twojej sesji tylko nie zdązy jej zapisać.
Jeżeli utorzysz jakąś zmienną sesyjną jeszcze przed logowaniem (na innej stronie) będzie ona dostępna jak już wejdziesz w logowanie i po wywołaniu header(). Nie wiem czy to błąd php ale jak wywołujesz header() skrypt przerywa działanie (coś jak exit()), a php nie zdąży zapisać na nowo sesji do swojego /tmp. Rozwiązaniem jest wywoływanie session_write_close(); przed każdym header(location:); Ten post edytował zulus 31.12.2005, 23:50:16 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 422 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2005 Skąd: Wałbrzych Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tyle ze ja nie mam zadnego headera... nigdzie.... a wczesniej korzystalem z podobnego skryptu przy projekcie panelu admina dosystemu newsowego i wszystko ladnie dzialalo. Prosze jeszcze raz zobaczyc na to po sylwestrze i moze ktos pomoze mi rozwiazac to
![]() -------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 225 Pomógł: 18 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sorry pisałem to dla kogoś innego.
W pliku index.php na początku wywołujesz funkcję ob_start() która według komentarza inicjuje sesje. Zaraz po niej pojawia się session_start() które faktycznie w php inicjuje sesje. Jeżeli w funkcji ob_start() ma być faktyczna inicjalizacja sesji to w niej umieść session_start(), ew daj session_start() przed uruchomieniem ob_start() Jeszcze raz sorry ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
probowalem na wszystkie mozliwe sposoby ale efekt mozecie zobaczyc nadal na stronie.... nic sie nie dzieje www.sl.scx.pl login: user pass: user.... mozna zobaczyc ze nic to nie dalo... ale dziwne bo w poprzednim projekcie wszystko dziala ok a jest zrobione na tej samej zasadzie
-------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
|
|
![]()
|
|
czy ten ostatni plik jest w klejone prosto z pliku bo w ni masz błąd
w funkcji menu_user() sprawdzasz czy jest stworzona zmienna $user, ale nie pojawia się ani
ani nic podobnego przyjżyj się tej funkcji i sprawdź z kąd ma pobierać tą zmienną i czy na pewno jest inicjowana -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wiesz w sumie pierwszy raz proboje cos z funkcjami ... Czy moglbys powiedziec w ktorym miejscu powinien sie znalezc ten kod ?
bo ja bym to niby dal w momencie kiedy podczas logowania nastepuje tworzenie sesji... Ten post edytował Balon 1.01.2006, 18:38:30 -------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
|
|
![]()
|
|
w tej funkcji szukasz zmiennej $user i jest pytanie gdzie ją inicjujesz, bo widziałem że po zalogowaniu, podejrzewam że też w tej funkcji ob_start()
w obydwu zara po function nazwa_funkcji() wklep global $user; [edit] Poczytaj sobie: "zasięg zmiennych" Ten post edytował zulus 1.01.2006, 18:42:07 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wyedytowalem tak jak mi sie wydawało ze bedzie dobrze
func.php
logowanie.php
index.php
Zrobilem to tak jak mowiles ale nic to nie daje ;( Czy moglbys mi pokazac jak to zrobic bo ja juz sie kompletnie pogubilem.... P.S. Wiem ze juz ostro zawracam Wam głowe, ale sam sobie nie poradze z tym. -------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
|
|
![]()
|
|
wię po kolei
plik func.php zmień 5 linię
na
w logowanie.php wywal 21 linię:
i powinno śmigać A tak na marginesie to zamiast zmiennych HTTP_POST_VARS i tp lepiej używać $_POST, $_SESSION; wtedy można zapomnieć o global $HTTP_POST_VARS, te tablice są zawsze globalne Ten post edytował zulus 1.01.2006, 19:01:34 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok działa teraz ale niestety jeśli się zaloguje to u gory formularz logowania nie zamienia sie na napis ze user jest zalogowany...
login_form.php
A gdzie jest includowany to mozna zobaczyc u gory w index.php... prosze o pomoc ![]() -------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
|
|
![]()
|
|
masz literówkę w lini 15
zamiast $HPPT_SESSION_VARS powinno być $HTTP_SESSION_VARS -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli nie zachowuje Ci sesji, radze skorzystac z session_id()
Ten post edytował Vertical 1.01.2006, 20:12:32 |
|
|
![]()
|
|
Dzieki wielkie
![]() ![]() @Vertical - juz wszystko dziala ![]() ![]() Ten post edytował Balon 1.01.2006, 20:36:06 -------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 06:21 |