![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oto sytuacja: zlecilem obcej osobie pozycjonowanie strony. Policzyla sobie niestety troche za duzo za ta usluge i sklonilem ja do mozliwosci placenia w 2-3 ratach. (strona jets na 1 miejscu w googlach i innych szukaczach
![]() Jest pewien problem. Powiedziala ze zabezpieczyla sie na wypadek gdybym nie zaplacil (podobno miala juz takie sytuacje). Zdobyla polozenie pliku config strony opartej na cmsie i dzieki temu moze zablokowac mi caly system. I tu moje pytanie ! czy nie majac dostepu do serwera ftp moze dostac sie do pliku config i zmienic mi haslo ![]() w jaki sposob?? jak sie zabezpieczyc ![]() ![]() -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki? - 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(trucksweb @ 2005-12-30 10:41:20) Nie mam pewnosci ze ona zablokuje strone nawet jak zaplace ![]() 1' O co ci chodzi?? (patrz wyżej) 2' Jaki CMS?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Chce sie zabezpieczyc (poznac metode) gdy dojdzie do ingerencji w pliku config. Gdy mi zablikuje (gdyby) chce miec mozliwosc odzyskania dostepu do serwera.
2. CMS Mambo -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki? - 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1' Zablokować ci dostępu do serwera nie moze chyba że znalazłby buga w oprogramowaniu serwera i/lub Mambo
2' Rób co jakiś czas backupy 3' W razie zablokowaniu dostępu do serwera skontaktuj się z adminem swojego serwera ![]() |
|
|
![]()
|
|
czyli jestem bezpieczny
![]() 2. ale moze wlamac sie do configa?? tam sa zapisywane wszystkie hasla ![]() -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 14.11.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli ktoś pozycjonował Ci stronę bez dostępu do plików serwisu to gratuluję.
Pewnie jest wypozycjonowany na frazę której prawie nikt nie szuka. A co do dostęu do plików? Wszędzie się można włamać, tylko to chyba jest przestępstwem. Ale tu nie chodzi mam nadzieję o serwis etrucker? Zobacz jak on teraz wygląda. -------------------- Projektowanie, tworzenie, optymalizacja i pozycjonowanie efektywnych stron www dla biznesu.
|
|
|
![]()
|
|
nie nie o ten
![]() ![]() ![]() ![]() czy moge prosic o poprawienie serwisu ![]() Ten post edytował trucksweb 30.12.2005, 12:14:44 -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
|
|
![]() ![]()
|
|
A jak miał dostęp do plików i serwera to wywal mu konto na FTP i MABO.
Albo poczekaj aż ci zaszkodzi i wtedy pozew sądowy ![]() // DOPISANE Cytat czy to moze Ty wlamales sie do eTrucker.pl ![]() Powyższą wiadomość otrzymałem przed chwilą od trucksweb Rozumiem złość że ktoś ci zrobił ze stroną. ALE 1. NIE WCHODZIŁEM NA TWOJĄ STRON ![]() 2. NIE OSKARŻAJ MNIE O COŚ CZEGO UDOWODNIĆ NIE MOŻESZ 3. CZY GDYBYM JĄ "ZEPSUŁ" WYPOWIADAŁ SI W TYM WĄTKU ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ten post edytował UDAT 30.12.2005, 12:53:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Popros administratora aby Ci podmienil plik konfiguracyjny.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2005 Skąd: Z krzaków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jeżeli ktoś pozycjonował Ci stronę bez dostępu do plików serwisu to gratuluję. Pewnie jest wypozycjonowany na frazę której prawie nikt nie szuka. A co do dostęu do plików? Wszędzie się można włamać, tylko to chyba jest przestępstwem. Ale tu nie chodzi mam nadzieję o serwis etrucker? Zobacz jak on teraz wygląda. A co uwazasz ze bez dostepu do ftp nie da sie wypozycjonowac pod trudnym slowem kluczowym na wysoka pozycje ? :| Jezeli tak to jestes w bledzie. link Chociazby to jeden z dowodow. Wystarczy postarac sie o odpowiednim ilosc linkow bo to jest najwazniejsze dla wyszukiwarek, meta tagi oraz content licza sie coraz mniej ( co nie znaczy oczywiscie ze wcale ![]() Co do tematu, servera ci nie zablokuje jezeli nie zdobedzie hasla do twojego konta / nie wlamie sie na server w co watpie. Tak samo jezeli nie znajdzie powaznego buga w cmsie mambo nic ci nie zrobi. Czyli jezeli niema dostepu ani poki go nie zdobedzie (; moze mało zdziałac. No chyba ze ma dostep wtedy moze rownie dobrze usunac caly site i pozmieniac wszystkie dane / hasla. PS. cos ten twoj pozycjoner slaby, ja nie widze strony pod haslem kierowca / tracker nawet na 1 strony wynikow w google jezeli mowa o stronie etrucker.pl , a jezeli w pierwszych dniach strona byla na pierwszych wynikach pozycjonowania a pozniej spadla na x podstrone to lepiej odpusc sobie tego pozycjonera ![]() Ten post edytował Rafiki 30.12.2005, 12:55:43 |
|
|
![]()
|
|
tzn. mambo jest tak samo dziurawe jak reszta cmsow
![]() dzieki za odp. -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2005 Skąd: Z krzaków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli aktualizujesz cms'a moze byc bardziej spokojny. Wiadomoze kazde oprogramowanie zawsze ma jakies bugi ale nie przesadzajmy... dlaczego duze portale na mambo ( joomla czy jak to sie teraz zwie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 14.11.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A co uwazasz ze bez dostepu do ftp nie da sie wypozycjonowac pod trudnym slowem kluczowym na wysoka pozycje ? :| Jezeli tak to jestes w bledzie. link Chociazby to jeden z dowodow. Wystarczy postarac sie o odpowiednim ilosc linkow bo to jest najwazniejsze dla wyszukiwarek, meta tagi oraz content licza sie coraz mniej ( co nie znaczy oczywiscie ze wcale Nie osłabiaj ludzi. Co to za przykład. Ale nie zaśmiecajmy forum. To nie miejsce na tego typu dyskusje. -------------------- Projektowanie, tworzenie, optymalizacja i pozycjonowanie efektywnych stron www dla biznesu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 1 Dołączył: 31.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rafiki > myślę, że niewiele wiesz o pozycjonowaniu. Strona na krórą się powołałeś w przykładzie (kretyn), uzyskała taką pozycję poprzez dobry anchor (...i tu masz rację linki z innych stron są bardziej znaczące niż meta), jednak sukces to także dobra struktura domumentu, title, meta, body
trucksweb > Co do głównego wątku. Mambo jest dziurawe? - jak wszystko. To, że zna połozenie pliku konfiguracyjnego - co z tego (ja wiem gdzle leży plik shadow u mnie na serwerze). Pamiętaj, że każda próba Nieautoryzowanego dostępu do komputera, serwisu interetowego jest nielegalna. ...a czy Ci może ktoś zmienić hasło w pliku? ... zapewne tak. ...a czy można włozyć parasol do d***? - zapewne tak. Na Twoim miejscu nie martwił bym się na zapas, tylko oszczędzał pieniązki na opłatę reszty rat. pozdrawiam Ten post edytował lenzcewski 30.12.2005, 14:05:03 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
cenne rady
![]() ale utworzylem topic zeby uzyskac odp czy mozna sie przed takimi dzialaniami ustrzec. Wnioskuje ze nie ma jednego sposobu na unikniecie hakowania ![]() Robic backup'y i wszelkie pliki zapasowe trzymac na dysku reasumujac to takie wnioski po tym topicu ![]() -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:20 |