![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zsumować ceny z tabel : owoc1, owoc2 i warzywo, żeby automatycznie wyświetlały sume w tabeli "koszyk" po wybraniu odpowiednich danych np.
Żeby po wybraniu : arbuz + mandarynka + ziemniak w tabeli "koszyk" w rekordzie "cena" wyskakiwało 110 (11+33+66) ? owoc1 | ID_owocu1 | owoc1 | cena | ------------------------------------------- | 1 | arbuz | 11 | | 2 | pomarańcza | 22 | owoc2 | ID_owocu2 | owoc2 | cena | -------------------------------------------- | 1 | mandarynka | 33 | | 2 | jabłko | 44 | warzywo | ID_warzywa | warzywo | cena | -------------------------------------------- | 1 | pomidor | 55 | | 2 | ziemniak | 66 | Koszyk | ID_koszyka | owoc1 | owoc2 | warzywo | cena | ----------------------------------------------------------- ____________"wybór" "wybór" "wybór" ![]() ![]() ![]() Pytanie wszechmiar głupie, ale odpowiedź byłaby bardzo mile widziana. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam nadzieje ze ten przyklad Ci wystarczy -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ja troche nie na temat, ale jak widze takie struktury jak ta to aż w sercu ściska.
Pokazales nam tu 3 tabele. One są identyczne, wiec na grzyba je rozbijac na 3? Zrob jedną, dodaj dodatkowe pole typ i po sprawie Kod warzywo_owoc :) id | nazwa | cena | typ gdzie typ przyjmowac moze wartosci: 1 - owoc 1 2 - owoc 2 3 - warzywo. nawet bym sie zastanowil na 1 i 2 bo po co to rozbijac na dwa owoce? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tez mi sie to dziwne wydalo. Ale staralem sie odpowiedziec na pytanie odnosnie takiego schematu bazy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze przykład jest taki (niezależnie od tego jak głupi wam się wydaje) dlatego, że taki został mi podany i żadnych skrót, ułatwień i udziwnień nie można zastosować.
Po drugie odpowiedź napisana pzez SongoQ nie pomogła (albo ja niepotrafiłem jej poprawie odczytać) uwierzcie mi : Ja + SQL = porażka, dlatego bardzo mi zależny na odpowiedzi, którą można by poprostu skopiować i wkleić do programu tak żeby zadziałało łącznie ze wszystkimi spacjami, przecinkami, dwukropkami itd. i oczywiście poprawnym oznaczeniem tabel z których pobierane są dane czyli : owoc1, owoc2 i warzywo a nie tabela1, tabela2 i tabela3 Dla kogoś kto ma w miare podstawowe pojęcie o SQL powinno to być proste, dlatego czekam na kogoś kto się zlituje i mi to wyośli ![]() |
|
|
![]()
|
|
Mowisz, masz.
Zeby zadzialalo to co napisalem musisz miec MySQLa z mozliwosci podzapytan (podselectow) czyli z tego co pamietam 4.1.x Zapytanie, ktore da CI taki rezultat jaki oczekujesz
W tabeli koszyk masz id owoc1, owoc2, warzywo. O takie zapytanie Ci chodzilo. Bo z tresci tak zrozumialem. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:02 |