![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam nastepujacy problem, mam konto ftp, na nim robie stronke i m.in.
dzial 'download'. w skrypcie mam kod tworzacy sobie folder a w nim jeszcze jeden. jasnym jest ze zeby skrypt mogl stworzyc folder musi miec uprawnienia 'write', wiec tworze folder download z chmodem 0777 za pomoca clienta ftp [total commander]. w nim zamieszczam skrypt tej postaci
jest to fragment panelu administracyjnego. rezultatem odpalenia skryptu jest utworzenie folderu 'pierwszyfolder' w katalogu 'download' i ... nic wiecej. wbrew moim oczekiwaniom nie powstaje w 'pierwszymfolderze' nowy katalog 'drugifolder' mimo, ze gdy sprawdzam przez klienta ftp wlasciwosci katalogu 'pierwszyfolder' to widze uprawnienia 0777. pomijam kwestie bezpieczenstwa - zdaje sobie sprawe ze folder z takimi uprawnieniami tworzy zagrozenie, strona jednak bedzie malutka stronka, ktora nie powinna stawac sie celem atakow. w skrocie moje pytanie brzmi: co trzeba zrobic aby skrypt mogl stworzyc folder, a w nim kolejny, jakie musza byc uprawnienia i jak je nadac skryptowi jesli taki temat mial juz miejsce na forum to prosze o linka - ja nie znalazlem pozdrawiam i licze na wasza pomoc Ten post edytował boocheck 29.12.2005, 20:08:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tworzenia folderów na FTP służy funkcja ftp_mkdir.
Ten post edytował cadavre 29.12.2005, 20:24:47 -------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
Symfony2, OAuth2, budowanie API - masz pytania? Pisz! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziwne, że u mnie tworzą się oba katalogi... A próbowałeś:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie, a może byście zwrócili uwagę na oppcjonalne paramerty. Takie jak rekursywność.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zatem, kod
daje ten sam rezultat co moj skrypt [jeden folder] napisalem jeszcze cos takiego
i nic sie nie dzieje, skrypt odpalony nie tworzy nawet pierwszego katalogu na moim serwie nie mokazywane sa bledy, tylko w przypadku jakis error'ow wyswietla sie biala strona. wiec byc moze ten skrypt zawiera tego typu bledy - ja ich nie znalazlem a co do pana 'mike_mech', ma pan moze jakies materialy na ten temat po polsku? te nie za wiele mi mowia php.net jesli tak to prosze o link |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(boocheck @ 2005-12-30 11:34:31) a co do pana 'mike_mech', ma pan moze jakies materialy na ten temat po polsku? 1. Na Pana trzeba mieć ze 100Ha i dwie wsie pod sobą ![]() 2. Przecież sam podaleś link, który jest po polsku ![]() A chodzi o to że zamiast:
.. możesz:
Tylko Uwaga!: Cytat Notatka: Parametr rekursywność został dodany w php 5.0.0.
|
|
|
![]()
|
|
na serwerze na ktorym pracuje mam niestety starsze php wiec nici z tego sposobu.
przydatnym moze okazac sie, ze zauwazylem fakt, ze skrypty maja 'realne' prawo do zapisu w folderach, ktore robilem recznie przez klienta mam prosty skrypt, tworzacy plik *.txt z jakas tam trescia w srodku. kiedy zmienna ktora zawiera sciezke jest postaci ./folder_ktory_stworzylem_na_sztywno/nazwa_pliku_txt plik powstaje, kiedy sprawa wyglada tak ./folder_ktory_wczesniej_stworzyl_skrypt/nazwa_pliku_txt jak pewnie latwo sie domyslic nie tworzy pliku moral jest zatem [chyba] taki ze nie wiedziec czemu skrypt nie moze zapisywac do folderow ktore sam tworzyl a nie ma problemow w zapisie do folderow sworzonych przeze mnie w client'cie ftp. tak jakby cos nie tak z owner'em, kiedy apache jest ownerem nie ma praw zapisu, czyli niby jakos tak 0077, kiedy jednak sprawdze uprwanienia widze 0777 probowalem zastosowac takie cos na katalogu utworzonym przez skrypt chown("sciezka" , przemas); (przemas to moj user na tym serwerze) i...nic byly tez proby typu chmod("sciezka" , 0777); ...z tym samym efektem |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:02 |