![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2005 Skąd: z Czelsy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam pytanko. Tworze 'textarea', po uzupelnieniu ktorego jego zawartosc zaipsywana jest do bazy danych (VARCHAR 5000). Jednak gdy podczas wpisywania zawartosci do pola wprowadza sie znaki enter czy spacje, pozniej przy pobieraniu zawartosci pola z bazy danych sa one ignorowane i tekst wypisywany jest 'ciurkiem'. Jak tego uniknac? Widze ze przykladowo to pole posta na forum ma rozwiazany ten problem. Prosze o wskazowki i pozdrawiam.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeciez do takich celow uzywa sie "TEXT" a nie "VARCHAR"....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Phomerus: znowu głupoty piszesz.
@bobens_83: znaki te nie są ignorowane (entery tak, ale spacje? ![]() Proponuję przyjżeć się funkcji nl2br(). -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2005 Skąd: z Czelsy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzilo mi o to, ze wiecej niz 1 spacje pod rzad. Np jak chce zrobic wciecie akapitu czy cos takiego ... nl2br() rozwiazuje problem enterow, ale wcice akapitow juz nie. Aczkolwiek tekst j est juz o wiele bardziej przejrzysty
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~bobens_83 podstawy HTML się kłaniają.
Przecież HTML ignoruje wielokrotne spacje. Aby jednak je zobaczyć użyj <pre> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(bobens_83 @ 2005-12-29 15:34:12) Chodzilo mi o to, ze wiecej niz 1 spacje pod rzad. Np jak chce zrobic wciecie akapitu czy cos takiego ... nl2br() rozwiazuje problem enterow, ale wcice akapitow juz nie. Aczkolwiek tekst j est juz o wiele bardziej przejrzysty ![]() niewiem czy dobrze zrozumiałem ale jak chcesz miec wiecej spacji uzyj
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() CYTAT(Paweł ![]() [quote=bobens_83,2005-12-29 15:34:12] Chodzilo mi o to, ze wiecej niz 1 spacje pod rzad. Np jak chce zrobic wciecie akapitu czy cos takiego ... nl2br() rozwiazuje problem enterow, ale wcice akapitow juz nie. Aczkolwiek tekst j est juz o wiele bardziej przejrzysty
![]() niewiem czy dobrze zrozumiałem ale jak chcesz miec wiecej spacji uzyj [/quote] Pomysł dobry, ale kolega to chyba tego nigdy nie używał... Kolega spróbuje długie zdanie porozdzielać takimi spacjami... Rozjechało się? O kurcze! To pewnie dlatego, że nbsp oznacza Non Breaking Space i do "domowego użytku" to się raczej nie nadaje. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 19:57 |