![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Wszystkich:
Nie mam wielkiego doswiadczenia w pl/sql i mam klopot. ![]() mam tabele: odp id_odp id_ocena id_pyt odp ocena id_ocena id_ankieta pyt id_pyt id_ankieta pytanie numer_w_ankiecie chodzi o to by wstawiajac nowy wiersz do tabeli ocena wstwiec do tabeli odp tyle wierszy ile pytan jest w danej ankiecie a odpowiedzi ustawic na null Ten post edytował Ogotay 29.12.2005, 14:22:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzysz trigger i funkcje do triggera, nic prostrzego. Radze uzyc pl/pgsql'a. Jesli masz problem jak to zrobic to wszystko masz w manualu, jesli cos nei bedziesz wiedzial to pisz.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no wlasnie o to chodzi ze nie bardzo wiem jak
![]() begin INSERT INTO odp (id_ocena, id_pyt, odpowiedz) VALUES (NEW.id_ocena, '?', null); return NEW; end; Jak to zrobic w petli i jakie dac warunki, zeby zamiast "?" wstawic id odpowiednich pytan? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakiej petli? Jeden rekord odpowiada jednemu rekordowi w innej tabeli, ze tego co zrozumialem.
W taki sposob jak masz zaprojektowana bazke nie zrobisz aby trigger wstawial pyt_id, bo poprostu go nie masz. Musisz zmienic schemat, aby np w ocenie bylo pytanie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
schemat musi zostac tak jak jest. jedna ocena zawiera wiele odpowiedzi na pytania z jednej ankiety. dziala ![]() Ten post edytował Ogotay 29.12.2005, 15:34:34 |
|
|
![]()
|
|
Zastosuj Cursor
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
dziala lokalnie przez pgadmin III, przez phppgadmin juz nie
![]() zrobilem import bazy, wklejam fragment odpowiedzialny za tworzenia funkcji i triggera i wywala blad.
A cursor jak wykorzystac? Ten post edytował Ogotay 29.12.2005, 22:18:35 |
|
|
![]()
|
|
Moze zamiast $$declare ' lub '', bo w niektorych wersjacha inaczej nie wchodzi.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 18:14 |