![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Skąd: Bulowice nearby Wadowice (E), Oświęcim (W) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie przerabiam jakąś sondę, na taką, aby była identyczna, jak w pewnym serwisie, i potrzebuje skryptu na coś takiego:
Łącznie oddano 1 głos Łącznie oddano 4 głosy Łącznie oddano 5 głosów mam: Łącznie oddano <?php echo($suma); ?> głos[y] i potrzebne jest mi, pewnie Kod if $suma = 1 Ale co dalej? A jak zaznaczyć że suma > 6, bo przecież głupotą byłoby robić ifa dla 1000 przypadków ![]() Z góry dziękuje za pomoc! Wiem, że to jest błaha sprawa, no ale nie umiem tego zrobić ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeciez to sa jasne zaleznosci.
od 22 - 24 (y) 25 - 31 (ow) potem sie powtarza -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Skąd: Bulowice nearby Wadowice (E), Oświęcim (W) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, ale ja nawet nie wiem jak to zrobić! Dlatego umieściłem to w php początkujący
if $suma = 1 i co dalej? Tego nie wiem. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widze ze nie tyle masz problem z wymysleniem tego co zapisaniem warunku.
if($iSuma == 1) $szSuma = $iSuma.' glos'; else if($iSuma == ..... .. .. Mysle ze dalej sobie poradzisz. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Liczba oddanych głosów: 666
po co sobie zycie utrudniac. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Liczba oddanych głosów: 666 Czy aby 666 nie jest liczba zastrzezona? ![]() ![]() ![]() W PEAR jest klasa do zamiany ceny z float na cene slownie, mysle ze takie cos tez tam sie znajduje, bo chodzi tylko o koncowki. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mam pytanie, czy konieczne jest podwójne "="? Zauważyłem to właśnie w skrypcie sondy, o czym informuje?
dr_bonzo - wiem ![]() ![]() ![]() A da się coś takiego?: Kod [B]Łącznie oddano <?php echo($suma); ?> głos<?php echo($fleks)?>[/B] i w $fleks co trzeba?: $fleks = { if ($suma == 1) = ''; else if ($iSuma == "tu warunek zakresu 2 do 4") = 'y'; } Ten post edytował Coolmax 28.12.2005, 23:34:55 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Mam pytanie, czy konieczne jest podwójne "="? php wywodzi sie z C i porownanie jest == a przypisanie = -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Udało się
![]() if($suma == 1) $fleks = ''; else if($suma == 2) $fleks = 'y'; else if($suma == 5) $fleks = 'ów'; Ale co z warunkiem? -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Coolmax @ 2005-12-28 22:22:12) A da się coś takiego?: Kod [B]Łącznie oddano <?php echo($suma); ?> głos<?php echo($fleks)?>[/B] i w $fleks co trzeba?: $fleks = { if ($suma == 1) = ''; else if ($iSuma == "tu warunek zakresu 2 do 4") = 'y'; } Tak na oko:
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
666 jest zastrzeżone
![]() Podziel modulo przez 10, dostaniesz cyfrę jedności i sprawdz czy jest wieksza równa 2 bądź mniejsza równa 4. Jak nie znasz jakieś pojecia, Google, manual, bo wszystko tam jest. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
harryk
Cytat $foo = substr($suma, -1); Co znaczy "substr" i dlaczego -1? Czy da się, if tak to, jak zrobić aby te ify były w osobnym pliku i w gł. odwołać się do niego? -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
substr" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
Następne takie pytanie = ostrzeżenie. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:09 |