![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, dlaczego jeżeli piszę w skrypcie echo"...", gdzie w ... są jakieś polskie znaki to nie wyświetla mi ich? np.mam funkcję
gdy ją wywołuję nie mam polskich znaków. Gdy zapiszę plik w którym ją mam, i otworzę go jeszcze raz to też nie mam polskich znaków, czy to wina edytora?nie obsługuje polskich znaków...? (używam dreamweavera 8) Ten post edytował gam3r 28.12.2005, 17:35:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakie kodowanie ma ustawiony Twój server www ? (DefaultCharset)
jakie kodowanie ma plik .php w którym znajduje się funkcja ? zawsze dobrze zapisywać pliki php w kodowaniu którego używa server www. Ja używam EditPlus, tam podczas apisywania plkiu mogę wybrać kodowanie. -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
serwer ma dobre kodowanie (iso-8859-2) ale to chyba wina edytora, ale jak mam sprawdzić jak jest kodowany ten plik? w Dreamweaver'ze nie ma chyba opcji wybrania kodowania (przynajmniej nic takiego sie nie pojawia gdy klikam 'save to..')
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 446 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poszukaj preference albo options tam powinno byc ale podczas zapisu zamienia ci ł na l ą na a i tak dalej??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
no wlasnie ... juz szukalem w options / pref etc...
juz kiedys mialem tego edita ![]() ![]() dobra dzieki, będę jeszcze kombinować |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak to jest w DW 8 , ale we wcześniejszych trzeba było wejść :
Edit - > Preferences -> New Document -> Default Encoding -> i tutaj Europa Środkowa ( ISO ) . Oczywiście teraz będziesz musiał porobić nowe dokumenty i poprzekopiowywać wszystko ze starych. Ten post edytował Blastereq 28.12.2005, 18:55:31 -------------------- śmieszne filmiki
|
|
|
![]()
|
|
ooo znalazłem:) thx , wszystko gra i buczy:]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co zrobić w takim razie, aby plikom .inc nadać poprawne kodowanie?
Można do Macromedii dodać takie rozszerzenie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 7 Dołączył: 2.08.2006 Skąd: Bystrzyca Kłodzka/Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kwestie bezpieczeństwa chwilowo pomińmy ...
Mam plik lang_eng.inc ...
$languages["pl"] = "Polish"; nie pomaga, $language=array( "Polish", ); nie pomaga ... wszelkie zmiany w pliku .inc ś, ć i tak kończą się zamianą na s, c przy kolejnym otwarciu ... potrzebuję tylko zrobić z wersji ang. wersję po polsku, nic więcej i jak narazie kicha |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 7 Dołączył: 2.08.2006 Skąd: Bystrzyca Kłodzka/Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Na wstępie chciałem tylko powiedzieć że totalnie raczkuje, a raczej zaczynam naukę php. Robię to całkowicie samodzielnie i nikt za bardzo mi w tym nie pomaga. Ja mam taki problem jak w temacie, ale mi nie zamienia na sczl tylko ć i ż normalnie się wyświetla, a ś i ł wstawia taki znaczek "�" problem nie tkwi w edytorze, korzystam z notatnika (bez nazwy co by nie robić reklamy) i jak by była lipa to by wszystkie polskie znaki ucinało. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 7 Dołączył: 8.10.2009 Skąd: Lubin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej zamiast polskich znaków diakrytycznych wstawiać HTML'owe encje. Wtedy bez względu na kodowanie pliku i serwera wszystko będzie grało.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jade na "(..)charset=iso-8859-2(...)" i polskie znaki wyglądają następująco:
� to s... ż to z... � to x... ł to l ... ę to e ... š to a ... ć to c ... jak zmieniam na kodowanie UTF-8 to nie pokazuje żadnych polskich znaków. dziękuje za radę z HTML'owymi encjami, ale nie wie może ktoś jak zrobić żeby wyświetlało wszystkie polskie znaki? Ten post edytował Ahbar 13.10.2009, 19:14:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 1 Dołączył: 11.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja uzywam: charset=windows-1250". i wszystkie znaki poprawnie wyswietla
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Było tyle razy, zapisujesz plik w kodowaniu UTF-8 bez BOM i wysyłasz nagłówek:
i wszystko działa -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Ehhh znowu :/ Szukanie nie boli.
Zamykam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 13:02 |