![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Szukałem już czegoś podobnego na forum, ale nic nie udało mi się znaleźć.
Na początku chcę zaznaczyć, że dopiero niedawno zacząłem zabawę z php więc proszę o wyrozumiałość. ![]() Otóż napisałem sobie taki skrypt, który zlicza ilości odwiedzin poszczególnych podstron. Działa to tak, że jest plik, w którym są zapisywane dane dotyczące podstrony i ilości odwiedzin. I za każdym razem jak ktoś wejdzie na podstrone, skrypt wczytuje zawartość pliku sprawdza czy dana podstrona już jest, i jeśli tak to zwiększa ilość wizyt o 1. Dane dotyczące podstron są zapisywane w takiej formie: strona004.php:1 strona002.php:5 strona001.php:10 strona003.php:13 strona006.php:7 I teraz mam pytanie, w jaki sposób posortować te dane wg tych cyferek po ":". Wydaje mi się, że należałoby użyć usort() lub uksort() jednak nie wiem, w jaki sposób. Z góry dziękuje za pomoc ![]() P.S Niechciałbym tego robić przy pomocy bazy danych, gdyż nie posiadam takiego serwera ![]() Ten post edytował Upachi 27.12.2005, 16:38:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za szybką odpowiedź jednak to niestety nie rozwiązało mojego problemu. Otóż skrypt crash'a działa tak jak jest w orginale. Natomiast, kiedy ja "przerobie" go tak, aby pasował do mojego... To sortowanie działa jednak nie do końca, mianowicie sortowane są tylko pierwsze cyferki po ":" czyli wygląda to np. tak:
strona004.php:1 strona002.php:10 strona001.php:13 strona003.php:6 strona006.php:7 Tak samo jest ze skryptem krzycha. Wydaje mi się, że coś źle robię w moim skrypcie ( Poniżej jego kod. Tylko proszę się nie śmiać ![]() ![]() Myślę że komentarze są zbędne ![]() ![]()
I tutaj odczytanie danych, uaktualnienie ich i zapis do pliku działa, ale lista sie niechce poprawnie posortować. Na tym przykładzie widać jak sortowana jest tablica dane_t Będe wdzieczny za pomoc ![]() ------------ P.S Już sobie poradziłem. W funkcji sortuj obie zmienne x i y zamieniłem na liczby rzeczywiste i działa. ![]() Ten post edytował Upachi 28.12.2005, 19:29:01 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:06 |