![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Dziś chciałem napisać kolejny zbiorczy post z pytaniami ![]() Przejdźmy od razu do rzeczy: 1) chcę pobrać rekordy z tabeli, które są poukładane w następujący sposób: posegraguj tak rekordy, aby jako pierwsze były te, gdzie pole stick jest równe 1, po czym segreguj po kolumnie date
problem w tym, że to nie działa, rekory są układane tak, że te z polem stick = 1 są na samym końcu. 2) mam tabelę, która wygląda tak: rank - > id | p_min | name oraz tabelę user - > id | p_lev i teraz chcę stworzyć cos takiego: pobierz taką rangę, która jest najbliższa polu p_lev danego użytkownika. Przykładowe rekordy rank: 1 | 0 | rank 0 2 | 10 | rank10 3 | 15 | rank15 4 | 30 | rank30 Rekordy użytkowników 1 | 5 2 | 20 3 | 35 I teraz chcę, aby dopasować p_lev do p_min (minimalna liczba p_lev na daną rangę, czyli pobieramy wartość gdzie p_lev jest najbliższa polu p_min) przykład: użytkownik - > ranga 1->rank0 2-> rank15 3->rank30 Pozdrawiam -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie mam za duzo czasu teraz dlatego odpowiem tylko na pierwsze pytanie:
powinno byc:
to stick chcesz poukladac malejąco, a nie date ;-) -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehe, no to pierwszy problem rozwiazany, dzięki.
Ale pozostaje drugi, ten trudniejszy ![]() -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:54 |