![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, mam problem z logowaniem (plik log.php), mianowicie podczas próby zalogowania sprawdzane są dane użytkownika, jeżeli istnieje taki i prawidłowe hasło zostało podane, następuje utworzenie zmiennej $_SESSION["zalogowano"]=1, i pojawia się ładne menu użytkownika, i jeżeli klikam na jakąś opcję w tym menu, to powinno mnie przenieść do tego samego pliku tylko z jakimś łańcuchem GET (np. log.php?action=addnews), no właśnie powinno ale skrypt podczas przeładowania zachowuje się tak jakbym nie był jeszcze zalogowano i nie istniała moja zmienna sesyjna:
Kod Notice: Undefined index: zalogowano in c:\wamp\www\kabaret\log.php on line 22 więc pytam się, dlaczego tak się dzieje? plik log.php
plik log_main_func.php, który zawiera funkcje używane w log.php
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy witryna pracuje juz pd jakas domena? Czy jest to dopiero projekt na kompie lokalnym?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na localhoscie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Moje obawy budzi ta funkcja:
porownujesz $users[$login][$pass], ale przeciez w zmiennej $pass moze byc dowolne haslo, a ty do tablicy $users wstawiasz zawsze haslo = "haslo". Tak ma byc? Ty podczas logowania wpisujesz do formularza haslo: "haslo" ? Pozatym co do samego warninga to daj: Napewno juz sie nie pojawi ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no narazie to wszystko jest w fazie testow, wiec te "haslo" moze tam sobie byc, później to pozmieniam, no warninga sie pozbyłem, ale co z tymi sesjami? mam php v.5.1 (to co tam jest w pakiecie WAMP 1.5) jakieś pomysły?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
każdy skrypt, który korzysta ze zmiennych sesji
bez względu na to czy jest czyta czy zapisuje powinien mieć (najlepiej na samyej górze) wywołanie:
|
|
|
![]()
|
|
no ba, a co jest w 2 linijce pliku log.php na listingu?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może masz wyłączone cookies jako przekazywanie sesji ?
Spróbuj dokleić id sesji do linków w menu:
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
oo jest:)) z tym PHPSESSID działa:D ale gdzie to tam w php.ini czy przy wywołaniu phpinfo() jest?
moze : session.cookie_secure ![]() albo : session.auto_start ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz czy masz w php.ini session.use_cookies = 1. Jeśli masz to zobaczy czy nie masz cookies wyłączonych w przeglądarce
![]() -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
mam firefoxa i ciasteczka załączone, ale w php.ini :
session.use_cookies On session.use_only_cookies off no to pewnie przez to:)) thx |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli problemem stały się ciasteczka to sprawdź czy przed session_start()
nie wysyłasz do przeglądarki jakichś znaków, bo jeśli tak to sesje nie będą mogły korzystać z cookies Ten post edytował php programmer 27.12.2005, 12:36:11 |
|
|
![]()
|
|
nic nie wysyłam (masz kod wyżej), zresztą już revyag mi pomógł
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:41 |