![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość_adik- |
![]()
|
Goście ![]() |
jak zrobic taki bajer zeby mi np. w artykulach pokazywalo ile razy zostal wyswietlony dany artykul?
chcialbym to zrobic z baza danych nie chcialbym kodu tylko jak to zrobic bo nie wiem, nie mam pomyslu... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz tabele ARTYKULY gdzie powiedzmy ze masz 3 podstawowe kolumny : id, article, num ,gdzie num bedzie nam mowic ile razy wyswietlono artykul. przy wysiwetlaniu artykulu walisz zapytanie UPDATE artykuly SET num=num+1 WHERE id=id_artykulu. i tyle
-------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
dzieki bardzo.. dobry pomysl bedzie
![]() jeszcze raz wielkie dzieki tak wlasnie zrobie a moglbys mi jeszcze w czyms pomoc otoz chce zrobic komentarze do tych artykulow i tez nie wiem jak zrobic aby do kazdego id artykulu byly kolejne komentarze a tabele takie: artykuly - tu beda te artykuly, a wpisy w tej tabeli to: id tytul tresc num oraz taka tabela na komentarze komentarze - a wpisy takie: id autor data i jak zrobic aby komentarze dodawac do kazdego id artykulu by byly inne komentarze... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do tabeli komentarze dodac kolumne articleid z id artykułu
to są totalne podstawy, radzę poszukać w sieci i poczytać o relacyjnych bazach danych, normalizacji i innych takich. bez tego co chwila bedziesz trafial na podobne problemy. -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
tz jak?
jak to potem wybierac? ten id artykulu w komentarzach |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Doklejam się do tego co powiedział @sopel.
Nie znając podstaw relacyjnych baz danych nawet nie będziesz wiedział co do Ciebie mówimy. A każda prośba o podpowiedź kończcyć się będzie gotowym kodem. A co do wybierania newsa. Powiedzmy że chcesz wybrać newsa o identyfikatorze 10 wraz z jego komentarzami: 1. Wybierasz newsa:
2. Wybierasz jego komentarze (id_news to pole, w którym przechowujesz informację, do którego newsa odnosi się komentarz):
|
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
ok dzieki...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja tez sie wtrace i dodam cos od siebie, a dokladnie chodzi o zliczanie artykulow... jak masz link "czytaj artykul" to poprowadz go do pliki np zlicz.php w ktorym zostanie zwiekszona o 1 wartosc pola num a nastepnie zastosuj pod zapytaniem header do wlasnciwego pliku z artykulem. pozwoli to na pokazanie prawdziwej ilosci artykolow a nie bedzie zwiekszac wartosci przy odswierzaniu.
pozdrawiam dex. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 03:45 |