![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
My sesja działa na localhost tylko. Pproblem jest kiedy ja testuję ja on rzeczywistym serwerze ( WinXP Prof with Apache 2.0.54 + PHP5-as a module)
The problem is: Za kazdym razem gdy the session_start( ) function jest wywolywana the nowy sesji ID jest kreowany. Wyglada to tak jakby session ID nie byl zachowywany w Cookie. wszystko wydaje sie być skonfigurowane poprawnie 1. po stronie klienta ( przegladarki ) the cookie is Enabled, 2. the php.ini session.save_handler = files session.use_cookie = 1 session.name = PHPSESSID session.auto_start = 0 session.cookie_lifetime = 0 session.cookie_path = / ??? session.cookie_domain = ??? session.use_trans_sid = 0 Czy moze mi ktos pomoc, co moze byc jeszcze zle ... Dziekuje |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
print_r ($_COOKIE); // sprawdz czy takie ciasteczko zostalo wyslane
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Za kazdym razem gdy the session_start( ) function jest wywolywana Za każdym razem - tzn.? Być może w jednym skrypcie, przy jednym wywołaniu? Jeśli tak, to tu jest błąd. Pamiętaj, że $_COOKIE jest dostępne dopiero po przeładowaniu strony. Ciastko musi już istnieć, gdy wywoływany jest skrypt. PS: nie możesz pisać normalnie? ;] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(qbuz @ 2005-12-21 03:30:36) Cytat Za kazdym razem gdy the session_start( ) function jest wywolywana Za każdym razem - tzn.? Być może w jednym skrypcie, przy jednym wywołaniu? Jeśli tak, to tu jest błąd. Pamiętaj, że $_COOKIE jest dostępne dopiero po przeładowaniu strony. Ciastko musi już istnieć, gdy wywoływany jest skrypt. PS: nie możesz pisać normalnie? ;] Dziękuję za odpowiedz i uwagi, Dolacze fragment testowych 2 skryotów, w któeych nie wiem dlaczego ale sesja nie działa. Funkcja session_start() gdy jest wywolywana to generuje nowy SessionID. session_test.php
i session_test1.php
Z gory dziękuję |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po wywolaniu skryptu
session_test.php Sprawdz w przegladarce (gdzies tam ustawienia >> ciasteczka) czy cookie zostalo utworzone. Mysle, ze 'session_start' nie znajduje aktualnego ID sesji, dlatego tworza nowa sesje z nowym ID. (Byc moze masz wylaczone/ograniczone tworzenie cookies w ustawieniach swojej przegladarki) PS: u mnie te skrypty dzialaja ok (zmienilem tylko HREF linku usuwajac to "http://pp/") Ten post edytował qbuz 25.12.2005, 08:46:32 |
|
|
![]()
|
|
Cytat(qbuz @ 2005-12-25 07:42:03) po wywolaniu skryptu session_test.php Sprawdz w przegladarce (gdzies tam ustawienia >> ciasteczka) czy cookie zostalo utworzone. Mysle, ze 'session_start' nie znajduje aktualnego ID sesji, dlatego tworza nowa sesje z nowym ID. (Byc moze masz wylaczone/ograniczone tworzenie cookies w ustawieniach swojej przegladarki) PS: u mnie te skrypty dzialaja ok (zmienilem tylko HREF linku usuwajac to "http://pp/") czy sprawdzałeś to na innym rzeczywistym serwerze czy na 'localhost'. Na localhost wszystko dziala pieknie ale na innym serwerze ( Apache 2.0.54 + PHP5.0 + WinXP Prof ) nie działa, tzn. za kazdym wywołanie session_start(0 jest tworzony nowy identyfikator sesji. a przy okazji gdzie mozna zanalezc cookie w ktorym jest przechowywany session_id. Dziekuje z gory |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:58 |