![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam table "test" oraz dane id , wartosc 1 , jan 2 , Jan 3 , JAN 4 , jAN chcialbym napisac kwerende ktora wyjmie mi Janow napisanych z "malej litery" lub chociaz Jana napisanego calkowicie z małych liter niestety SELECT * FROM test WHERE wartosc='jan' zwraca wszystkie rekordy byc moze to kwestia konfiguracji samego MySQL'a?? ja posiadam wersje 4.1.11 zainstalowana pod krasnalem v2.7.4, ze standardowymi ustawieniami. System WINXP PRO z SP2. zapytanie wykonywalem z lini polecen, phpMyAdmina, DBDesignera 4 za kazdym razem efekt byl taki sam. z gory dziekuje za pomoc jesli tego typu pytanie juz bylo to przepraszam za powtorke, ale nie udalo mi sie go znalezc - bede wdzieczny za linka |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To Ci pomoże: Cast Functions and Operators
Cytat mysql> SELECT 'a' = 'A';
-> 1 mysql> SELECT BINARY 'a' = 'A'; -> 0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli chcesz zeby wielkosc liter byla domyslnie uwzgledniana to musisz (np. w phpMyAdmin) zmienic system porownan dla bazy, tabeli lub wybranych kolumn.
Np. dla kodowania latin2 domyslny system porownan to latin2_general_ci. Koncowka _ci oznacza ze nie zwraca uwagi na wielkosc liter. Musisz zmienic na inny np. *_bin lub *_cs. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 00:13 |