![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2005 Skąd: Polkowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam mały problem z operacjami na liczbach pobranych z bazy mysql, mam zmienną float - tak jest zadeklarowana w bazie mam zmienną sesyjną w zasadzie również pobraną z bazy chciałem te zmienne porównać, ewentualnie odjąć, ale niestety nie za bardzo to działa. Jak można te liczby ujednolicić, a później updetować bazę danych o te liczby? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale masz pecha.
Normalnie przed chwilą nasza "forumowa" wróżka Roksana wsiadła na miotłę i odleciała i teraz nikt nie domyśli się co masz w kodzie ... ... no chyba, że nam go pokażesz ![]() Jak chcesz dostać odpowiedź to dostarcz nam jak najwięcej informacji: pokaż kod, zraportj błędy, pokaż komunikaty, opisz jak powinno działać, ... Naucz się pytać. Bedziesz miał większe szanse na odpowiedź. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2005 Skąd: Polkowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod include ('conf.php'); global $HTTP_SESSION_VARS; $haslo = $HTTP_POST_VARS['haslo_jednorazowe']; $koszt = $HTTP_SESSION_VARS['calkowita_wartosc']; $nr = $HTTP_SESSION_VARS['klient']; @ $db = mysql_pconnect if (!$db) { echo'Błąd: Połączenie z bazą danych nie powiodło się!'; exit; } mysql_select_db('xxx'); $zapytanie = mysql_query("select xxx from xxx where xx='$xx'"); $wynik = mysql_fetch_array($zapytanie); $konto = number_format($wynik['saldo'], 2); $saldo = sprintf("%.2f", floatval(str_replace("," , ".", $konto))); $cena = sprintf("%.2f", floatval(str_replace("," , ".", $koszt))); if ($cena>$saldo) { echo '<p align="center">Brak dostępnych środków na koncie<br>'; echo 'Przelew nie został zrealizowany</p>'; exit(); } if (($cena=$saldo) || ($cena<$saldo)) { $stan_konta = $saldo+$cena; echo " stan konta - $stan_konta"; $stan_konta= strval ($stan_konta); @ $db = mysql_pconnect('localhost','polkowic_bank','bank'); if (!$db) { echo'Błąd: Połączenie z bazą danych nie powiodło się!'; exit; } mysql_select_db('polkowic_bank'); $przelew = mysql_query(UPDATE); $aktualizacja = mysql_fetch_array($wynik); $aktualne_saldo = number_format($konto['saldo'], 2); echo "aktualne konto - $aktualne_saldo"; echo'<p align="center">Dyspozycja została przyjęta'; echo '<br><a href="wyloguj.php"><b>Wyloguj</b></a></p>'; } } jak widzicie mam dwie zmienne $saldo i $konto. $saldo jest pobrane z bazy danych (w bazie jest jako float), natomiast $konto jest pobrane z sesji, ale zanim trfiło do sesji było również pobrane z bazy. Później próbowałem ustawić taki sam tym zmiennych używając: sprintf("%.2f", floatval(str_replace("," , ".", $konto))); tak gdzieś było na goglach. Wszystko działa dopuki nie zacznę odejmować od siebie saldo i konto wtedy coś jest nie tak bo wynikiem jest 0. Ten post edytował sebexodus 23.12.2005, 16:40:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 07:34 |