![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2004 Skąd: Z nikąd Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Mam wykupioną domenę .pl na nazwa.pl. Chcę założyć serwis z darmowymi aliasami. Mogłoby to być na zasadzie maski.
Ale nie wiem jak przez php zakładać nowe subdomeny... Z góry dzięki za odp. -------------------- kOskiToS :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz wpis z wildcards w DNS'ie? Jeśli tak to wystarczy wykrywać SERVER_NAME. Jeśli totalnie nie masz pomysłu jak to napisać to daj znać.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2004 Skąd: Z nikąd Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Na php sie znam, ale nie na serwach.
No, prawie totalnie nie mam pomysłu. ![]() Dzieki. -------------------- kOskiToS :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to jeszcze raz, ale dokładniej... Musisz mieć wpis wildcard's w DNSie czyli mając domenę np. ble.pl w DNSie musi być także wpis *.ble.pl dzięki czemu każda subdomena będzie się odnosić do ble.pl... W konfiguracji VirtualHost'a serwera WWW (podaje dla Apache'a) musisz mieć: ServerAlias *.ble.pl. W skrypcie php odczytujesz $_SERVER[ 'SERVER_NAME' ]. Jeśli ktoś wejdzie na stronę np. przyklad.ble.pl to ta właśnie nazwa będzie w tej zmiennej. Potem wystarczy odczytać np. z bazy, że dla takiej subdomeny ma nastąpić przekierowanie na odpowiedni adres (lub wygenerowanie odpowiedniej strony)...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
OK, sorry, ale jak mozesz to jeszcze bardziej lamersko.
Gdzie ja mam to powpisywac? Gdzie wpisac ten wildcards w dnsie? I jak mam sie dostac do konfiguracji apacha skoro mam server na nazwa.pl? -------------------- kOskiToS :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(koskitos @ 2005-12-19 01:24:36) OK, sorry, ale jak mozesz to jeszcze bardziej lamersko. Gdzie ja mam to powpisywac? Gdzie wpisac ten wildcards w dnsie? I jak mam sie dostac do konfiguracji apacha skoro mam server na nazwa.pl? Napisz do admina by Ci wszystkie subdomeny ( *.twojadomena.pl ) ustawil na katalog glowny. -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
chce zaznaczyc, ze w obrebie tej domeny mam takze subdomeny. Przypadkiem nie przekieruje mnie z innych subdomen do danego pliku?
dalej to jush chyba wiem - potem w katalogu glownym sptawdzam $_SERVER[ 'SERVER_NAME' ] i robie co chce, oki czaje. Ale nie lepiej aby przekierował do oddzielnego pliku, aby nie przemeczac indexu? Ten post edytował koskitos 19.12.2005, 22:22:44 -------------------- kOskiToS :D
|
|
|
![]()
|
|
[sarkazm]Czyli np. zamiast wykonać index 5 razy, zostanie wykonane 5 innych plików? No ciekawe rozwiązanie
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie zrozumiales mnie. :/
Zamiast przekierowac do index.php - juz uzywam tego pliku, przekierowac do index2.php. Wszystko bedzie w index2.php i to on bedzie wykonywany. Cytat chce zaznaczyc, ze w obrebie tej domeny mam takze subdomeny. Przypadkiem nie przekieruje mnie z innych subdomen do danego pliku? nie wiesz jak z tym?
-------------------- kOskiToS :D
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli będzie ustawiony ServerAlias na *.domena.pl to każde wywołanie cos.domena.pl czy przyklad.domena.pl zostanie przekierowane na domena.pl
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:20 |