![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
1.Mam problem tworzę swoją księgę gości i chcę ustawić maksymalną ilość znaków w każdej z tych formularzy textarea itp. O to kod:
2. Jak zrobic, zeby ktoś musiał coś wpisać w te formularze, jak nie to, żeby wyświetlał się tekst, jaka funkcja ? Plik, ktory zapisuje wpisy do baz:
Ten post edytował dragonate 17.12.2005, 23:35:07 -------------------- ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat i chcę ustawić maksymalną ilość znaków w każdej z tych formularzy Przepraszam ze pytam, ale czy twoj post ma na celu poinformowanie nas wszystkich ze masz pewne zamiary, czy moze ma na celu o zapytanie jak to zrobic. Bo z tresci postu wynika ze ty nas infomujesz. Tak wiec odpowiadam: i bardzo dobrze. rob se ograniczenia. a na powaznie. Pytasz sie? tak?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wyprobuj maxlength
a tak poza tym sprawdzaj dlugosc po stronie php, bo po stronie klienta nic to nie da ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
maxlength dziala tylko dla inputow. dla textarea nie dziala
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz mój plik wygląda tak:
Błąd: Parse error: parse error in c:\usr\krasnal\www\test\dodaj.php on line 11 Co jest źle ? Chce zastosowac do wszystkich form ograniczenie. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
przyjrzyj sie jeszcze raz uwanie mojemu kodowi. skad ci sie wzielo $file w strlen?
Jak robisz cos prze copy paste to rob to z glową. pozatym nie ? a > i se poczytaj o if ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem działa, lecz jak połączyć to, że nie wysłano, że jest za dużo znaków.
Bo mi wyświetla: Dziękuję za wpis za duzo znakow Ten post edytował dragonate 17.12.2005, 23:48:44 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zeby programowac, oprocz wiedzy, trzeba tez troche myslec. Nie mozesz zapisywac do pliku, a dopiero potem sprawdzac czy mozesz zapisac. Troche logiki.
|
|
![]()
|
|
Jeszcze nie przyszła mi książka "php i MYSQL Vademecum Profesionalisty wydanie III" i jeszcze pewnych rzeczy nie rozumiem itp.
Mój kod wygląda tak:
I ma wyświetlać błąd: Warning: fwrite(): supplied argument is not a valid stream resource in c:\usr\krasnal\www\test\dodaj.php on line 5 Niesty nie udalo się wysłać wpisu, skontaktuj się z administratorem strony ? -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(dragonate @ 2005-12-18 11:44:31) Jeszcze nie przyszła mi książka "php i MYSQL Vademecum Profesionalisty wydanie III" i jeszcze pewnych rzeczy nie rozumiem itp. co nie znaczy, ze pozwala ci to na zadawanie pytan, na ktore latwo odpowiedzi mozesz znalez w manualu. poczytaj o funkcjach plikowych, poogladaj przyklady, bo caly czas bedziesz mial jakis problem. w twoim przykladzie wyglada na to, ze probujesz zapisywac do pliku, ktorego wczesniej nie otworzyles. skad php ma wiedziec na jakim pliku wykonywac fwrite? w pierwszym przykladzie podanym w twoim pierwszym poscie bylo $file = fopen("baza.inc", 'a'); teraz tego nie widze -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
Teraz działa, lecz nie ma ograniczenia znaków. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
jak to nie ma? Przeciez jest. Jesli pole S1 ma wiecej znakow niz 20 to wyswietli odpowiedni komunikat i nie zapisze do pliku baza.inc. Masz w tej chwili ustawione ograniczenie tylko na to jedno pole. Pozostale pola zapisujesz bez ograniczen
ps: Cytat Jeszcze nie przyszła mi książka "php i MYSQL Vademecum Profesionalisty wydanie III" i jeszcze pewnych rzeczy nie rozumiem itp. Myslenie i logika jest nie zalezne od ksiązek. Logiczne przeciez wydaje sie ze, ze zanim cos zjesz, sprawdzasz, czy nie jest to spleśniałe. No chyba ze ty robisz na odwrot? Najpierw jesz a potem lecisz do doktora ![]() ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Respekt
![]() Tylko teraz pojawia się problem. Każdy formularz zrobiłem w innej bazie, a chcę zrobić wyświetlenie wpisów. I trzeba by jakoś to złączyć, żeby w "Wyświetl Wpisy" było tak: nick: GG: Treść: Niestety nick mam w bazie baza1.inc, GG mam w baza2.inc, a treść mam w baza.inc ![]() Nie mam pojęcia jak to zrobić .... ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
1) retyyy, a czemu wszystko w innym pliku? echhh
2) no ale skoro sie upierasz, to musisz pobierac ity rekord z zkazdego pliku, i kazy ity rekord bedzie info danego ludka. nie widze problemu (oprcz tego ze wszystko w oddzielnych plikach ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Moge mieć wszystko w jednym pliku, tylko co i jak zrobić pozniej ....
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:49 |