![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Elo 8)
Chce zrobic skrypt ktory pokazywałby czy dany komputer (w sieci) jest włączony, jakich powinienem uzyc funkcji :?: moze ktos jakos przyblizyc jak ten skrypt ma wygladac :?: fsockopen() pewnie ale co jeshcze ![]() ps. witam all dopiero sie zarejestrowałem -------------------- Php is coOL :)
******************** G-G# 879118 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest kilka możliwości:
1. Najprostsza (chociaż nie dokońca) to PING: <? $ip="213.180.130.200"; system("ping -c 1 -q $ip > /dev/null",$ret); if ($ret == "0") { echo "ONET.pl jest: ONLINE"; } elseif ($ret == "1") { echo "ONET.pl jest: OFFLINE"; } ?> Druga metoda (też z wykorzystaniem PING-a) to: Jeżeli masz sieć, która jest podłączona do serwera, który ma wyjście na interent (Wy przez ten serwer macie wyjście na interent) i tens serwer ma swoją domenę (host) to zależy od konfiguracji serwera, ale powinniście mieć takie host: domena serwera to: serwer.pl nazwa komputera to: komputer1 to host komputera (komputer1) to komputer1.serwer.pl Więc możesz robić tak: <? $ip="komputer1.serwer.pl"; system("ping -c 1 -q $ip > /dev/null",$ret); if ($ret == "0") { echo "Komputer1 jest: ONLINE"; } elseif ($ret == "1") { echo "Komputer1 jest: OFFLINE"; } ?> Albo jak to nie zadziała to powiedz, bo mam skrypt php, który "wyszukuje dostępne kompy w sieci (tylko musze go dopracować jeszcze) nie podam teraz tego skryptu tutaj, bo muszę go (skrypt) znaleść :wink: i trochę dopracować ![]() PS Jak znajdę ten skrypt to go tutaj (na forum) podam ("zamieszcze" "treść" tego skryptu) Pozdrawiam Mac! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
elo Mac
Masz moze gg ![]() ![]() a moj ip to np 192.168.1.10 i jak sprawdzic czy jestem online ? -------------------- Php is coOL :)
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój nr gadu gadu to: 3034186
Pozdrawiam Mac! |
|
|
![]()
|
|
<?
$ip="192.168.1.10"; $komp=gethostbyname($ip); system("ping -c 1 -q $ip > /dev/null",$ret); if ($ret == "0") { echo "$komp jest: ONLINE"; } elseif ($ret == "1") { echo "$komp jest: OFFLINE"; } ?> Kto mi powie czego sie niechce poprawie wyswietlic ![]() powinno byc: "Nazwa_kompa_ktory_ma_ip_192.168.1.10 jest: ONLINE" a tak nie jest ![]() ![]() -------------------- Php is coOL :)
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.
wsadzajcie kod w znaczniki codu ! 2. bo powinno byc: Kod gethostbyaddr()
-------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aleś wsadził
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() jak jest to tza uzywac nie .. ![]() lepiej sie czyta :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
BiG ThAnKs !!!!!!!!!!!!
-------------------- Php is coOL :)
|
|
![]()
|
|
Cytat 1.
wsadzajcie kod w znaczniki codu ! Sorry Castor zapomniałem, że tu (tzn. na forum.php.pl jest Kod jakiś kod , bo jak już pisałem od kilku tygodni korzystałem tylko z innych for, które nie mają możliwości "codowania", bo nie wiedziałem, że forum.php.pl żyje ![]() |
|
|
![]()
|
|
castor a moze znasz jakis inny sposob sprawdzenia czy ktos ma wlaczonego kompa na lanie
![]() -------------------- Php is coOL :)
|
|
![]()
|
|
nic innego mi do glowy nie wpada
![]() -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciezko o inne rozwiazanie, moze lepiej bylo by napisac swoja wtyczke do php? <- czasem warto nad tym sie zastanowic...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.08.2025 - 02:19 |