![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 15 Dołączył: 29.04.2005 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'limit='0' WHERE id='1'' at line 1 Dlaczego to nie działa? jakoś tam SQL syntaxa nie widzę.... >> Pozdrawiam. PS. Dodam ze po usunięciu limit='0' updatuje się poprawnie >> Ehh...dopiero teraz zorientowalem sie ze limit nie mozna użyć jako nazwy pola. Pozdrawiam ![]() Ten post edytował Lars 17.12.2005, 02:21:23 -------------------- (\.../) This is Bunny. Copy and paste bunny into
(O.o) your signature to help him gain world domination. (> <) Zanim zapytasz | Też się przyda | Pomogłem ci? Kliknij "Pomógł" |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
LIMIT jest slowem kluczowym w MySQL'u, wiec jesli chcesz uzywac kolumn o takiej nazwie to musisz je zamknac w ``.
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ze slowami kluczowymi w SQLu zawsze byl problem. Dobrym nawykiem i pozniejszym ulatwieniem jest stosowanie nazwy lub skrotu nazwy tabeli w polu.
Tabela o nazwie "Uzytkownik" Pola: Uzy_Id, Uzy_Imie, Uzy_Nazwisko Dla relacji np Tabela Uzytkownik, Grupa Grupa: Gru_Id, Gru_Nazwa Uzytkownik: Uzy_Id, Uzy_Gru_Id, Uzy_Nazwa Trzymam sie czegos takiego jeszcze nigdy nie mialem pomylki z slowem kluczowym lub polem z innej tabeli -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@songoq, nie jestem przekonany czy to dobry nawyk, najlepiej brac w apostrofy ` (te kolo 1 na kalwiaturze)
np.
przedrostek, tak jak ty go uzywasz jest dla mnie niepotrzebnym kompikowaniem rzeczy, bowiem w zlaczeniach wystarczy pisac tak:
w mojej opini w zupelnosci to wystarczy i nie widze koniecznosci stosowania przedrostkow w nazwach kolumn Ten post edytował sopel 17.12.2005, 14:31:27 -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat @songoq, nie jestem przekonany czy to dobry nawyk, najlepiej brac w apostrofy ` (te kolo 1 na kalwiaturze) Apostrofy to tylko glupi wymysl MySQL, w innych bazkach jest to ". Moze troche utrudnienie jest wstawianie przedrostkow tabel w polach ale gdy widze nazwe pola wiem za jakiej tabeli to jest i nie musze sie domyslac co zle zrobilem. Oczywiscie jak tak zastosuje to wtedy USING jest niepotrzebny. To jest taka dyskusja jak "po co wstawiac w php przedrostki typow w zmiennych jak w php nie ma definicji jakiego typu jest zmienna", filozofia jest taka sama ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:39 |