![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 10 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
mam taki problem: nie mogę utworzyć konta użytkownika i hasła w bazie mysql. Wszystko mi działa poprawnie, ale żeby podłączyć sie do bazy właśnie to jest wymagane. Nie mogę tego odnaleźć ani w PhpMyAdmin ani w manualu, nie wiem jakiego polecenia użyć. Proszę o pomoc! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z graficznych narzedzi to mozesz wykorzystac MySQL Administrator gdzie w sposób prosty bez znajomości poleceń dokonasz tego co chcesz (na mysql.com znajdziesz). Ewentualnie odsylam do manula: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/acc...gement-sql.html
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2005 Skąd: RuskieJaKraina Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(wolguy @ 2005-12-16 23:08:02) Witam wszystkich, mam taki problem: nie mogę utworzyć konta użytkownika i hasła w bazie mysql. Wszystko mi działa poprawnie, ale żeby podłączyć sie do bazy właśnie to jest wymagane. Nie mogę tego odnaleźć ani w PhpMyAdmin ani w manualu, nie wiem jakiego polecenia użyć. Proszę o pomoc! Robisz tak: Wyciągasz na pulpit (robisz skrót) z katalogu gdzie jest zainstalowany mysql plik mysql.exe Prawy przycisk na skrócie / właściwości Tam gdzie jest Target (Cel) --> powinno byc C:\mysql\bin\mysql.exe dopisujesz C:\mysql\bin\mysql.exe -u root a jeśli masz ustawione hasło na root'a wpisujesz to samo tylko na końcu dodajesz: C:\mysql\bin\mysql.exe -u root -p Naciskasz OK, uruchamiasz skrót. Jeśli nie ma hasła na root'a powinien uruchomić konsole, jeśli jest automatycznie zamknie okno, wtedy wpisujesz to wersję z -p naciskasz OK i uruchamiasz raz jeszcze skrót. Tym razem w okienku wyskoczy zapytanie o hasło, podajesz hasło i jesteś w konsoli... Jeżeli ktoś ustawił hasło a ty go nie znasz (lecz jesteś administratorem kompa) reinstalujesz MySQL i na samym początku zanim cokolwiek zrobisz uruchamiasz plik z cmd (pamiętaj o wpisaniu pełnej ścieżki "mysql.exe -u root" wyskakuje konsola i wpisujesz: UPDATE user SET password=PASSWORD('nowe_hasło') WHERE user='root'; Od tego momentu masz ustawione hasło na root'a. Konta urzytkowników rób sobie w PHPMyAdmin. -------------------- Flash
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:39 |