![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 4.09.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Poprawiona funkcja pod UTF-8
Poprawiona funkcja pod UTF-8
Ten post edytował Celudor 4.09.2008, 15:32:37 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Wybaczcie, za odkopanie trupa, ale temat uważam za ciekawy i aktualny (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . Skrypt działa bardzo dobrze, dla większości imion, ale znalazłem błąd:
Grzesiek -> Grzesieku Paweł -> Paweł Macie pomysł jak to poprawić? Ten post edytował wjtk 4.02.2011, 15:26:10 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Wybaczcie, za odkopanie trupa, ale temat uważam za ciekawy i aktualny (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . Skrypt działa bardzo dobrze, dla większości imion, ale znalazłem błąd: Grzesiek -> Grzesieku Paweł -> Paweł Macie pomysł jak to poprawić? Mnie w ogóle dziwi sposób zabierania się do tego. To jest oczywiste, że nie da się wszystkiego przewidzieć, chociażby dlatego, że w przypadku niektórych imion mamy do czynienia z jerami, które w przypadku polskiego przyjął formę "e" ruchomego. Nie da się stworzyć reguły, zwłaszcza biorąc pod uwagę oboczności. Ja to widzę w jeden sposób. Tworzymy tabelę, w której będą imiona w mianowniku i przypisane do nich imiona w wołaczu. Zastanawia mnie też, w jakim celu autor wątku chce taką operację przeprowadzić? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Wybaczcie, za odkopanie trupa(...) Ja również, ale jest tego "przyczyna". Mowa tu jest tylko o imionach polskich, a nierzadko zdarzają się imiona z innego języka (głównie z angielskiego). Przykłady? Proszę: Nelly (skoro był p. Jan (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ), Agnes, Zamhri, czy Akiv (litewskie imię zarówno żeńskie, jak i męskie)... Przykładów można mnożyć i moim zdaniem (jeśli nie mam racji - proszę o poprawienie mnie), dokładając w skrypcie poszczególne wyjątki, dojdziemy do tego, że będą się one wzajemnie wykluczać... |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%)
|
Od tego są słowniki fleksyjne języka polskiego. Są tam wymienione wszystkie formy gramatyczne danego wyrazu.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.01.2026 - 18:31 |