![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2003 Skąd: Stargard Szcz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ludzie!!!
Jestem poczatkujacy i mam pytanie! Ile czasu potrzebowaliscie na opanowanie jezyka php? [KaMeLeOn]: Wątek przeniesiony z forum php... -------------------- "Gdy miałem 20 lat - myślałem tylko o kochaniu, później kochałem już tylko myśleć..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niom ja tez jestem jakis ostatnio ciekawski..... i dorzuce do pytania takie cos : z jakich zrodel korzystaliscie aby moc sie nauczyc php ?
manual ? ksiazka ? czy cos innego ... ? 8) ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
nie wiem czy ktos powie ze sie juz nauczyl php - ja nigdy nie bede taki odwazny.
co do zrodel temat byl juz tyle razy poruszony ze szkoda sie ponownie rozpisywac. :-) pozdrawiam itp -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
He, he - uczysz sie cale zycie a i tak nie bedziesz nigdy umial
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ale pociesze Cie - po doslownie tygodniu nauki mozna zaczac juz cos pisac ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2002 Skąd: Gliwice/Radomsko/Szczepocice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podejrzewam, że sami twórcy php nie znają go w 100% 8)
Ja uczyłem się na początku z książek i czasopism, teraz uczę się w zależności od potrzeb na podstawie manuala i internetu. Najlepiej wyznaczyć sobie jakiś projekt i uczyć się realizując go. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2003 Skąd: Żory / K-ce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Języka php nauczyłem się w miesiąć, znając dobrze C++ i z teorii C# i Javę. Jak go dobrze wykorzystywać - roczek i do teraz, ale to już coraz bardziej ogólnie o inżynierii oprogramowania - technikach jakimi tworzą "profesjonaliści", metodologiach i wzorcach.
Jeśli będziesz się starał to podstawową składnię opanujesz bardzo szybko. Tydzień. Może dwa. Później ściągasz polskiego manuala i przeglądasz dostępne funkcje. Na to już musisz liczyć minumum 2-3 miesiące. Nastepnie baza danych i SQL - kolejny miesiąc, dwa. Dalej może wdepniesz w wyrażenia regularne. Conajmniej miesiąc. Tak licząc gdybyś poświęcał godzinkę dziennie lajtowo, bez weekendów, ja tak przynajmniej miałem. Tylko, że doskonale znając C++. Miałem parę książek ale żadną o php - składni nauczyłem się z manuala. Najlepiej wydrukuj go sobie i spokojnie po kawałku przestudiuj. Powodzenia ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JA zanim zacząlem się uczyć php trochę grzebałem w skryptach typu nuke, phpBB itp. W końcu postanowiłem zakupić książkę i jakoś poszło, a raczej idzie
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja sie ucze jakies 10 miesiecy
![]() ![]() Jesli chodzi o zrodla to... glownie ksiazka "PHP4 od podstaw", ale tylko na poczatek, bo po 10 rozdziale zaczyna ja pisac ktos inny nic poprzednio i kod jest strasznie zakrecony. Druga rzecz to manual ![]() ![]() A tak wogole to nie wiem, czy php mozna sie nauczyc tak do konca. Myslalam, ze sporo umiem, bo napisalam stronke z baza danych i XML, po czym dostalam zlecenie na portal i od trzech miesiecy ciagle stoje przed czyms, czego nie umiem. -------------------- Warsztat: Apache 1.3.27 | PHP 4.3.1 | MySQL 3.23.53 | HandyHTML Studio 2
Na warsztacie: Wędrusie [b]llll 20% |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2002 Skąd: Gliwice/Radomsko/Szczepocice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ja sie ucze jakies 10 miesiecy
![]() ![]() php był pierwszym językiem jakiego zacząłem się uczyć (nie licząć htmla), potem SQL, trochę Pascal, teraz ASP, dzisiaj pzrerobiłem WML ![]() Cytat A tak wogole to nie wiem, czy php mozna sie nauczyc tak do konca.
"nauczyć" to złe słowo, php stale się rozrasta i tą wiedzę trzeba by regularnie aktualizować. Poza tym trzeba by mieć niezłą pamięć żeby pochłonąć całego manuala :? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat "nauczyć" to złe słowo, php stale się rozrasta i tą wiedzę trzeba by regularnie aktualizować. Poza tym trzeba by mieć niezłą pamięć żeby pochłonąć całego manuala :?
podstawa to wiedza gdzie szukac i czego szukac. wtedy manual to bulka z maslem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
od 2 lata nauki bez przerwy, a nadal mało umiem
![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mhm mniam ... wiadomo apetyt rosnie w miare jedzenia....
ja sie ucze zrywami ... i jakos nie zadobrze mi to wszysto pozniej wychodzi ... :? ale nie bede sie poddawal tylko tlukl manuala do bolu i wszelkie zrodla wiedzy z ktorych mozna wyssac potrzebne informacje i zamienic je na umiejetnosci.. ![]() ps. DeyV : ten co sie zabawia w montazyk z jądrem thot'a ... mowi ze mu malo... hmm to co ja mam powiedziec 8O |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to sie wogole zaczelam uczyc dopiero jak dostalam zlecenie na strone
![]() ![]() -------------------- Warsztat: Apache 1.3.27 | PHP 4.3.1 | MySQL 3.23.53 | HandyHTML Studio 2
Na warsztacie: Wędrusie [b]llll 20% |
|
|
![]()
|
|
dokladnie tak samo jest ze mna tyle tylko ze juz mam 3 szefow a jeden z nich to juz prawie jest moj wspolnik... wiec teraz to musze zapierdzielac i to ostro ... siostro 8) :wink:
qrde zaczyna mnie to wszystko martwic.... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja sie ucze php od okolo roku
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php mozna sie uczyc, uczyc i uczyc ...
Z php, C i C++ jest bardzo fajny zwiazek. Po poczatkach z php latwiej zaczac z C i jest ono malym kroczkiem w strone C++. Przesiadanie sie z C na php daje nam wrazenie jazdy z gorki. Przesiadanie sie z C++ nie powinno nastreczac problemow z php. Poczatki z php najlepiej zwiazac z dosc ogolnym zapoznaniem sie skladni jezyka, podstawowych funkcji i studiowania kodu prostszych aplikacji. Pozniej przychodzi czas dlugiego wymeczania wlasnego dzialajacego kodu aplikacji. Kolejny krok to tworzenie coraz bardziej zlozonego kodu, z coraz wiekszymi mozliowsciami, wiekszym przekrojem przez technologie, aby dojsc do uczestnictwa w projektach tworzonych przez wielu developerow (dodajac swoje wieksze lub mniejsze ich moduly). Majac manuala pod reka mozna dosc szybko przyswoic kolejne zastosowania php, choc czasem odbywa sie to z dosc duzym bolem. Tak wyglada spojrzenie na php z mojej strony. -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do września zeszłego roku nie wiedziałem co to jest php
![]() ![]() ![]() -------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2003 Skąd: Żory / K-ce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cudi: jakoś przeczuwam, że chodzi Ci o mój kod więc od razu prostuję
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat [WR"]Cudi: jakoś przeczuwam, że chodzi Ci o mój kod więc od razu prostuję
![]() Nie widziałem jeszcze kodu w C napisanego przez Ciebie ![]() ![]() Chodziło mi o to że zanim zaczołem uczyć sie C nie widziałem różnicy między $zmienna = 5; a $zmienna = "5" itd. ![]() -------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciekawe ze oto pytasz.
Mi zajelo to jakies 25 miechow do dzis. Mialem wtedy 17 lat (coto byly za lata). Zaczalem od korsow w magazynach potem dorwalem kursy i manuala po angielsku. Teram am ksiazke ktora juz zdazylem przewertowac. Dzis pisze systemy portalowe i inne aplikacje internetowe poczawszy od "organizerow" po skrypty wysylajace sms przez centra sms ipt. dlugo i duzo tu pisac. A wiec do kursow i manuali zapraszam. -------------------- Pozdrawiam,
Tomasz Waśniewski MATRIX connecting people |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 16:14 |