![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znalazłem to dziś na wp:
"Zgodnie z wynikami sondy przeprowadzonej na łamach portalu IDG.pl, olbrzymiej większości użytkowników wydaje się, że w 2005 roku błędy najliczniej występowały w produkcie Microsoftu, czyli Internet Explorerze. Tymczasem zgodnie z prowadzonym na bieżąco zliczaniem bugów w przeglądarkach, niechlubny tytuł "lidera" należy się raczej Mozilli Firefox. Czy zatem użytkownicy aż tak bardzo nie lubią Microsoftu, że decydują się na głosowanie w sondzie wbrew oczywistym faktom? A może przywykliśmy już, że to oprogramowanie z Redmond zawsze "prowadzi" pod względem liczby i krytyczności błędów?" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O w morde, znacie adres instalki IE dla linuxa?
Bylo: Nie znaja sie w temacie a pisza o nim -- jak sie nie mowi o bledach to ich nie ma? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie czytalem artykulu - nie obserwuje rynku przegladarek ale jedno jest pewne - kazde wydanie FF to nowe dziury - 4 tak na poczatek w 1.5 - http://isc.sans.org/diary.php?storyid=920 - MozDev sama sobie buduje taka opinie.
dr_bonzo - proponuje Opere - mam najmniej dziur ze wszystkich browserow i wydanie za wydaniem uczciwie pracuje na tą opinie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 1 Dołączył: 11.04.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest taka róznica ze w ff o bugach mowią i je naprawiaja a w ie raczej się o nich milczy i udaje ze nie ma problemu.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moje 0.02PLN:
Dla mnie ważniejszy od ilościu dziur, ich jawności czy też prędkości wydawania poprawek jest komfort użytkowania. Kiedyś używałem IE, potem przyszedł Netscape a potem nastała Mozilla Suite. I dziś stwierdzam, że IE jest dla mnie afunkcjonalny. Dziwię się sobie (i innym) jak oni mogą tego używać i nie narzekać. Do Opery podchodziłem może z 2-3 razy, ale nie starczyło mi zawziętości i silnej woli, żeby przy niej pozostać na dłużej (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problemem jest nie to ale jakie to sa dziury.
W IE jest jakaś niezałatana dziura od kilku miesiecy... i co z tego? Przez te kilka miesięcy nikt tego nie wykorzystał. Poza tyw bierzcie poprawkę na to jak bardzo IE jest zintegrowane z samym windowsem i jak "stara" jest to przegladarka. IE z założenia nie była bezpieczna, nie było takiej potrzeby, ale dzisiaj "rozsądny" uzytkownik IE nie nałapie niepotrzebnego syfu. Nie po to są strefy bezpieczeństwa w IE żeby je Olewać. W Fx co chwila są nowe dziury znajdowane i nowe robione, taki urok młodości i tego jak prężnie się Fx rozwija. Ale też co chwila są te dziury łatane. Nie można się spodziewać czegoś innego, jeżeli nad kodem pracują tysiące różnych osob z całego świata, i nie twierdzę wcale że to coś złego. W Fx tak naprawdę jedyny powazny problem jak na razie nie rozwiązany to jego "zasobozerność" choć i tak trochę mniej tego zżera od IE, ale obie przeglądarki mają trochę inną filozofię (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Wszystko zalęzy od gustu, spodziewanej funkcjonalności vs. to co otrzymujemy. Sam uzywam Fx, rodzinka Opery. Każdy jest zadowolony (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ni i nie zapominajmy o standardach, których Internet Explorer nie rozumie.
Nie wie co to jest box-model, ma potworne kłopoty z CSS2, ... Już nie mówię jaką dla niego tragedią będzie nadchodzący CSS3. To nie jest przeglądarka. To słowo zarezerwujmy sobie dla prawdziwych przeglądarek. IE to badzIEwIE, które jast całkowicie afunkcjonalne i niewygodne. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 10 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a AJAX ? Opera sobie nie radzi...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(wolguy @ 2005-12-15 15:57:33) a AJAX ? Opera sobie nie radzi... Radzi sobie z AdvancedAJAX 1.0. Tak więc radzi sobie, ale nie tak dobrze jak reszta browserów. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest tylko jedna z implementacji AJAX-u.
Pamiętam, że kiedyś próbowałem odpalić coś zrobione w AJAX-ie (niestety nie pamiętam nazwy implementacji) w Operze i był problem. Mimo to muszę przyznać, że w najnowszych wersjach Opery poprawili się znacznie z obsługą JS względem wersji wcześniejszych. Ten post edytował Speedy 15.12.2005, 18:10:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem w technikum informatycznym i mieliśmy temat: Bezpieczeństwo WWW
Wtedy jeszcze nie miałem dostępu do internetu do internetu w domu i nie znałem sie. Tyle co wiedziałem że IE to shit a o Firefoxie słyszałem. Po lekcji wiedziałem że najgorsi są ślepi fanatycy Firefox'a który wtedy (lekcja była bodajże za wersji 1.0.4 FF) wieeeeeeeeeeeeele wad. I tak dziś siedzę na Operze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/guitar.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Jako, że jest mi obojętne na której przeglądarce pracuje, chce powiedziec tylko, że zagorzali zwolennicy będą szukać najmniejszego błedu po przeciwnej stronie. Takie są koleje losu.
pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ja wybrałem najbardziej odpowiednią przeglądarkę pod mój sprzęt i najbardziej wygodną jak dla mnie. Od dłuższego czasu siedzę na Operze, bardzo podobają mi się gesty myszy, dużo to przyspiesza i ułatwia. Podział na zakładki, no i w najnowszej wersji bardzo fajna możliwość edycji kodu źródłowego strony. I co najważniejsze jest bardzo szybka. Co do pozostałych przeglądarek, IE - wiadomo, Firefox - nie na mój sprzęt... Pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:53 |