![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2003 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w związku z tym: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=38025 tematem zgłosiło się kilka osób chętnych do współpracy przy tworzeniu nowej wersji mojego serwisu. Każdego z nich poprosiłem o napisanie części jednego z modułów, aby ocenić ich umiejętności i później wybrać tego, którego kod będzie najpoprawniejszy, etc.
Ponieważ sam nie znam php postanowiłem poprosić o ocenę Was, jak mniemam, specjalistów w tej dziedzinie. Pierwszy kod do oceny już mam. Jest to niewielka część modułu newsów, zaledwie odłamek serwisu, który ma na celu sprawdzenie, czy autor poradzi sobie z napisaniem szybkiego, zaawansowanego i bezpiecznego CMS'a. Link do modułu: http://www.kadysz.e9.pl/tomek/ Link do źródła: http://www.kadysz.e9.pl/tomek/source.zip Proszę o ocenę, krytykę i propozycje ewentualnych poprawek. BTW. jeśli ktoś chciałby dołączyć do grona programistów generacjax.pl proszę o kontakt. wszelkie dane podałem w temacie: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=38025 -------------------- filmy, filmy, muzyka, muzyka, gry, gry
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak na szybko:
Jak ustawi się najwyższy poziom błędu, to powinno polecieć pełno notticów(bledow). -------------------- Udzielasz sie w PHP Pro?
Uważasz sie za profesjonaliste? Przeczytaj to |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aby w pełni ocenić ten kod, dobrze byłoby wiedzieć czy ma działać na PHP4 czy PHP5.
Dwie ciekawych rzeczy:
Aczkolwiek nie jest to najwydajniejszy kod do wykonania tak prostej funkcjonalności (200+ linii kodu - przy użyciu odpowiednich nażędzi spoko możnaby to zrobić w 100 lub mniej (IMO)). Trudno powiedzieć więcej nie widząc całości kodu. -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dla mnie OOD w całym CMS-ie jest nie poprawne, no bo czemu Newsy dziedziczą po Configu.
Poza tym jeśli to php 4, to powinny być znaczki & w argumentach metod. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2003 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(bregovic @ 2005-12-13 20:01:08) Aby w pełni ocenić ten kod, dobrze byłoby wiedzieć czy ma działać na PHP4 czy PHP5. ma działać na PHP4 -------------------- filmy, filmy, muzyka, muzyka, gry, gry
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@k_c2or - temu kodowi sporo do doskonalosci - dosc szybko mozesz sie dorobic attackow typu sql_injection.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
A co myślicie o takim kodzie?
Jest to wycinek modulu panelu adminitracyjnego, ktory zwraca kod HTML do szablonu. Layer do bazy obrabia odpowiednio dane w zaleznosci od typu. Zależy mi na porównaniu dwóch tych wycinków (news powyżej i tego poniżej) pod względem jakości kodu.
-------------------- filmy, filmy, muzyka, muzyka, gry, gry
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A gdzie komentarze ;?
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[OT]@sf - czego dot ten post ?[/OT]
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@NuLL: chyba chodzilo o komentarze w kodzie.
Przydaly by sie bo mamy klasy system_settings, funkcje jak: groups() delete() run() i nie wiadomo (po ich nazwie i nazwie klasy) co maja robic. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
troche poza tematem ale ciekaw jestem jaka sawke za godzine lub za wykonana prace oferuje zleceniodawca, skoro chce wylonic najlepszego programiste jaki sie do niego zglosil, oczekuje pelnego profesionalizmu to mam nadzieje ze wynagrdzenie dla tego wybranca jest adekwatne do wymagan
![]() ![]() teraz do nikogo nic nie przyklejam ale nizadko mozna sie spotkac z podjesciem typu "maximum za minimum" :/ do przyszlych "pracodawcow" mam taki maly apel ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2005 Skąd: k-rk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli nad projektem ma pracowac kilku programistow, a tak mnie wyika z postu to nawet nie patrze na poprawnosc kodu jesli nie widze komentarzy.
Bez komentarzy skad jak mam wiedziec co toto ma robic, jak dzialac, co zwracac, jak podlaczyc do innego kawalka kodu. Na GG mam pytac kolegów miale wysyłać, paranoja! kolega CHAOS zawita w progi takiego projektu w ciagu tygodnia. I z czegos co mialo byc szybkie, fajne itp, zrobi sie papka. Mimio tego wszystkiego to drugi kod wyglada na lepszy gatunkowo (nie znaczy ze jest, nie studiowalem go), widac stosowanie wzorców -------------------- There are 10 types of people in the world:
-Those who understand binary, and those who don't... There's no place like 127.0.0.1 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg. mnie jest tworzonych za dużo obiektów. Jeden formularz = 4 obiekty?
-------------------- Udzielasz sie w PHP Pro?
Uważasz sie za profesjonaliste? Przeczytaj to |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Kinool @ 2005-12-14 15:08:24) troche poza tematem ale ciekaw jestem jaka sawke za godzine lub za wykonana prace oferuje zleceniodawca, skoro chce wylonic najlepszego programiste jaki sie do niego zglosil, oczekuje pelnego profesionalizmu (...) Po pierwsze w ogłoszeniu podałem stawkę, więc Ci którzy się zgłosili jednoczesnie zgodzili się na taką a nie inną stawkę, to chyba proste i logiczne. Po drugie nie szukam pełnego profesjonalizmu a próbuję wyłonić najlepszego z tych, którzy się zgłosili. Bo przecież mogę zapłacić xxx komuś kto owszem pisze w php ale pisze na poziomie początkującego, a równie dobrze mogę zatrudnić kogoś kto jest profesjonalistą, pracuje gdzieś tam jako programista a tu chce sobie po prostu dorobić. -------------------- filmy, filmy, muzyka, muzyka, gry, gry
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat * kwota max 3-cyfrowa. To się nazywa "podanie stawki" ? rotfl. Czyli płacisz max: 9.99 ;] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Vengeance @ 2005-12-15 16:50:34) To się nazywa "podanie stawki" ? rotfl. Czyli płacisz max: 9.99 ;] nie, tzn. np. 999, ale nie więcej niż 1000 bo mnie po prostu na to nie stać... durny komentarz z Twojej strony. chyba wiadomo o co chodzi... jeśli ktoś chce to zrobić za 100, to zrobi to za 100, jak chce za to 999 to za tyle zrobi. dobra.. niech będzie, że STAWKA: DO 1000PLN (czyt. tysiąca złotych) lepiej? -------------------- filmy, filmy, muzyka, muzyka, gry, gry
|
|
|
![]()
|
|
Starczy tego OT na troche
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 01:06 |