![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 1 Dołączył: 24.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki o to problem z MySQLem, a dokładniej z phpMyAdminem.
Mam sobie bazę danych, dane w niej zapisane w utf-8 - na stronie wszystko jest jak trzeba, ale problemem jest wyeksportowanie bazy. Znikają polskie czcionki - tj. zostają zastąpione dziwnymi znakami, w stylu: Ä Ĺ Ă Ĺ Ĺť Ĺš Ĺ - z którymi nie za bardzo jest co zrobić. Do tego część pól jest kodowanych binarnie i one również gubią polskie znaki. Na domiar złego: powymieniałem w pliku .sql wyżej wymienione znaki na ich prawidłowe odpowiedniki ("Ä" -> Ą) i przy imporcie one również zostały zgubione. Wie ktoś co z tym można zrobić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mi sie wydaje ze wszystko jest OK w dodatku ze na stronie wyswietlaja sie prawidłowo znaki. Czcionka podczas kodowania w UTF-8 zapisywana jest w dwoch znakach (w 2 bajtach).
Nic nie kombinuj tylko wyswietl (lub podgladaj) ten wyeksportowany tekst z bazy danych w odpowiednio ustawionym kodowaniu - czyli UTF-8. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 1 Dołączył: 24.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdyby było tak jak mówisz to problemu bym nie miał, ale problem niestety jest. Znalazłem jednak wyjście: zamiast phpMyAdmina do eksportu/importu bazy użyłem mysqlbackupro i działa
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:10 |