![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Napisałem sobie taki skrypt, w którym sesje przechowywana są w bazie danych. Chcę aby każdy kto nie ma włączonego przyjmowania cookies mógł się zalogować, ale trzymanie SID w adresie za bardzo mi nie odpowiada. Czy dobrym pomysłem jest przydzielanie SID według adresu IP? Wygląda to mniej więcej tak: 1. rozpoczynamy sesję, w bazie danych dodawany jest ip klienta i SID oraz czas ostatniej aktywności 2. gdy klient przykładowo przechodzi na 2 podstronę to wykonywane jest zapytanie, które sprawdza czy zostało już użyte to IP. Jeżeli tak to pobiera SID i jest ono przypisywane jako obecne. Jeżeli nie -> punkt 1. Oczywiście sesja po 5 minutach braku aktywności klienta jest usuwana z bazy danych. Sposób ten chyba jedynie może się nie sprawdzić gdy w jednej sieci lokalnej kilku użytkowników ma przeglądarki, które nie akceptują ciastek. Czy to dobra metoda - czy może jest jakaś lepsza? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zły pomysł, bo ludzie są w sieciach. Wyobraź sobie, że logujesz kogoś i do jego tajnych danych ma dostę 500 innych osób z jego sieci.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo może zebrać troche danych o użytkowniku i zrobić z tego hash? Prawdopodobieństwo mniejsze a innej metody poza SIDem w url albo cookie chyba nie ma :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 147 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2004 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też myśle że to zły pomysł. Walnij ciasteczka, jak ktoś ma wyłączone cookies to nie wchodzi na strone i po sprawie. Albo wyeliminuj logowanie
![]() -------------------- MySQL 4.0.15 | PHP 4.3.3 | Apache 1.3.28 | Kwrite | phpMyAdmin 2.5.6-rc1 | Linux MDK 10.1 pp
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przekazuj sid metodą get pomiędzy stronami
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 07:55 |