![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 1 Dołączył: 11.04.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanie jaki system postawić jako domowy serwer www
![]() Myślałem o: - Windows 2k lub 2k3 (nie wiem czy ruszy) plusy: łatwa konfiguracja, łatwe aktualizacje minusy: jest to windows - Linux (ale jaka dystrybucja ![]() plusy: jest to linux minusy: trudniejsza konfiguracja, często bardzo trudne aktualizaje. Licze na waszą pomoc w wyborze OS'u na serwer. Ten post edytował mablo 11.12.2005, 01:59:57 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze by tak coś z rodzinki BSD ?
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DEBIAN
Trudna konfiguracja latwa aktualizacja ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 1 Dołączył: 11.04.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(NuLL @ 2005-12-11 03:02:04) Moze by tak coś z rodzinki BSD ? nigdy nie bawiłem się niczym z BSD Cytat(SongoQ @ 2005-12-11 03:03:10) DEBIAN Trudna konfiguracja latwa aktualizacja smile.gif Miałem kiedyś debiana ale jakoś nie mogłem go zainstalować (problemy z dyskiem). Ten post edytował mablo 11.12.2005, 02:07:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W2K bedzie chodzil spoko noo moze ramu troche malo ale i tak odradzam M$
![]() a co do BSD to jak najbardziej ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Kinool @ 2005-12-11 03:18:02) W2K bedzie chodzil spoko noo moze ramu troche malo ale i tak odradzam M$ ![]() a co do BSD to jak najbardziej ![]() ![]() A ile ramu na w2k żeby dobrze chodził ![]() A co z aktualizacjami pod BSD ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Vice-Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 395 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gentoo Linux 2005.1 w wersji hardened
Dlaczego? 1) linux = stabilnosc 2) gentoo = dostosowanie do architektury w 100 % i takie skonfigurowanie serwera jak ci konkretnie potrzeba -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A ile ramu na w2k żeby dobrze chodził ![]() 256 i powinien spokojnie chodzic, na 128 tez nie powinno byc zle. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A co z aktualizacjami pod BSD Jest bajeczna ![]() ![]() ![]() Instalacja nowego oprogramowania czy to z portow czy z paczek to czyta poezja ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Na serwer istnieje dla mnie tylko jeden system: SLACKWARE.
pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serwer czy stacje robocza?
Jak serwer to linux/bsd -- w trybie tekstowym, wymagaja slabszej maszyny niz windows. 10GB starczy. RAM tez. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój kolega ma serwery na Debianie i wszystko chodzi GIT... a ma słabsze procki niż 600Mhz...
/ a widzieliście film "Wyspa", wyszukiwarka obywateli Los Angeles "MSN Search" - lol / |
|
|
![]()
|
|
Cytat(dr_bonzo @ 2005-12-11 13:18:42) Serwer czy stacje robocza? Jak serwer to linux/bsd -- w trybie tekstowym, wymagaja slabszej maszyny niz windows. 10GB starczy. RAM tez. Czytaj: "Jaki OS na domowy serwer ![]() Debian chyba też ma bajery do aktualizacji. |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kozystam z debiana i musze powiedziec ze aktualizacja to bajka. Mam dwa serwery na debianie, do tego w pracy i w domu z niego kozystam tylko z X'ami i jest to naprawde fajny systemik
-------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
Ja mam na desktopie SuSE 9.2 a może on na serwer
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 335 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(mablo @ 2005-12-11 16:17:24) Ja mam na desktopie SuSE 9.2 a może on na serwer ![]() s p r ó b u j jak tego nie zrobisz, to się nie dowiesz. Doświadczenie to podstawa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teoretycznie kazdy Windows z serii NT nada się na server i kazdy Linux nada się na serwer, ale jezeli to ma być serwer do obsługi php, to chyba dobrze żeby był na Apache'u bo php + Apache to świetny tandem. A jak Apache to lepiej wybrać linuxa, i tu do wyboru do koloru...
Powiem tak, dobrze skonfigurowany Gentoo (wszystkie te flagi USE ![]() Slakware nie używalem nigdy, a inne dystrybucje? Owszem, czemu nie? Kazda się nada, ale ich przeznaczenie jest przeważnie troszkę inne niż zapewnienie stabilnego, szybkiego serwera, co nie znaczy że nie mozna. *BSD, mimo że nigdy ich nie używałem, to też są w moim przekonaniu swietne systymey operacyjne jezeli chodzi o servery. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Cudze chwalicie a swego nie znacie.
Polecam świetny linux sprawdzający się również dobrze jako serwer jak i router, w banalnej do instalacji i rozbudowy, a na dodatek polski (i w dużej części po polsku) - NND ( nnd.freesco.pl ) -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Chciałbym żeby moj nowy OS miał też dość świerze pakiety do ściągnięcia. Z tego co wiedze to najlepszy jeśli chodzi o pakiety był bym w2k (wiadomo tu zawsze świerzo) i FreeBSD juz php 5.1.1 do ściągnięcia. Do Gentoo i Debiana jeszcze pakietów nie ma wiec trzeba samemu kompilować, a na tym zbytnio sie nie znam i nie chciałbym czegoś popsuć.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kompilacja php + apache + bazy to proscizna -- tutorial masz na forum -- raz zrobisz - bedziesz umial na zawsze. Trzeba troche poczytac ./configure --help, ew. doinstalowac kilka biobliotek. Wszystko jest opisane w helpach i manualach.
Ten post edytował dr_bonzo 11.12.2005, 22:51:38 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 22:08 |