![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
[MIAŁO BYĆ W MYSQL, jesli mozna proszę o przeniesienie - mój błąd] Mam ciężki orzech do zgryzienia Mam tabele, która w uproszczeniu wygląda tak: Kod ]id | id_usera | nick_usera | oceny_plus | oceny_minus 1 12 ala 5 12 2 12 ala 4 7 3 99 tomek 3 0 4 13 ola 11 0 I takie zapytanie:
Które działa bez problemu, zwraca listę nicków i te informacje o które pytam. Teraz chciałbym przerobić to zapytanie, żeby zamiast informacji, zwracało liczbę wierszy, ale nie mam pojęcia jak wcisnąć COUNT. Kombinowałem ale zwraca mi wartośc z kosmosu. Mój mysql to 4.0.cośtam Ten post edytował legorek 10.12.2005, 21:16:41 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat [MIAŁO BYĆ W MYSQL, jesli mozna proszę o przeniesienie - mój błąd] Przenosze. A nastepnym razem uzyj opcji raportuj. Co do pytania:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(nospor @ 2005-12-10 20:21:55) Cytat [MIAŁO BYĆ W MYSQL, jesli mozna proszę o przeniesienie - mój błąd] Przenosze. A nastepnym razem uzyj opcji raportuj. OK, zapamiętam. A co do Twojego zapytania, to juz próbowałem, to już go próbowałem, w swojej wersji czyli: , ale zwraca wynik z kosmosu, bo prawidłowo powinno być 46 a zwraca 81. Mogę podać link do strony z danymi na PM, wolałbym nie publicznie. Ten post edytował legorek 10.12.2005, 21:39:23 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
count zwraca ci liczbe rekordow, ktore spelniaja warunki. Skoro twoje zapytanie zwracalo ci wczesniej wlasciwe rekordy to count zwraca tylko ich liczbe. Tak wiec chyba rekordy co wczesniej otrzymywales nie byly jednak takimi co chciales.
Co do PW i analizy danych to za bardzo nie mam czasu. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie tylko jakiego COUNT chesz wyciagnac. Ile userwoz zwrocilo, czy ile kazdy user ma rekordow. Bo z pytania trudno sie domyslic.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No własnie troszkę źle napisałem, chce wiedzieć ile userów zwróciło. Zła liczba brało się stąd że
zwraca wiele rekordów, a ja myślałem że zwraca tylko 1. I to wiele jest wartością którą szukam. Powiem inaczej potrzebuje , ale takie coś oczywiście nie działa. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to inaczej jak podzapytanie chyba nie zrobisz
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Problemem jest to, że nie mam mysql 4.1, więc po prostu zrobiłem potem num_rows, ale jest to rozwiązanie troche okrężne.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Moze to Cie zainteresuje SQL_CALC_FOUND_ROWS przyklad jest w manualu:)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zainteresowało, ba nawet rozwiązało mój problem. Bardzo przydatne, szczególnie, przy stronicowaniu.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 18:18 |