![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Na wstępie dodam, że słabo znam się na GD - dopiero uczę się "malować" w php ![]() Mam taki kod:
Jak narysować sinusoidę i cosinusoidę znalazłem w komentarzach w manualu. Zrobiłem tylko drobne przeróbki (dodałem minus przed tymi funkcjami, czyli odwróciłem je, bo nie wiedzieć dlaczego w oryginalnym skrypcie rysowały się one odwrócone ![]() Wykresy tangensa i contangensa sam sobie zrobiłem na podstawie wykresów cosinusa i sinusa. Niestety tangensoida i cotangensoida rysują się razem z asymptotami, bo nie są określone ich dziedziny. Asymptoty nie należą do dziedziny. W przypadku sinusa i cosinusa nie ma tego problemu, bo ich dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych. Próbowałem różnych kombinacji, ale nic mi z tego nie wychodziło... Jeśli chodzi o normalny zapis, to byłby on następujący: ( zapis lekko phpepowy, bo tak mi wygodniej, a symbole matematyczne mogłyby się komuś pomylić ze składnią php ![]() //tangens tan($x)=sin($x)/cos($x) dla cos($x)<>0 cos($x)<>0 dla $x<>pi()/2+round($k)*pi() pi()/2+round($k)*pi() // asymptota tangensa //cotangens function ctan($x) { $v = cos($x)/sin($x); return $v; } ctan($x) == true dla sin($x)<>0 sin($x)<>0 dla $x<>round($k)*pi() round($k)*pi() // asymptota cotangensa #### Zasadnicze pytanie brzmi następująco: Jak usunąć asymptoty tangensoidy i contangensoidy na wykresie? Dziękuję za wszelką pomoc ![]() Pozdrawiam. Ten post edytował Speedy 10.12.2005, 23:11:44 -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:46 |