![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2003 Skąd: Pieniny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam następujący problem. Chcę udostępnić użytkownikom pliki, które są na serwerze do jak najprostszej edycji. Tzn. żeby nie musieli za każdym razem ściągać, zapisywać na dysku i potem z powrotem ręcznie uploadować, a żeby działo się to jak najbardziej automatycznie (np. jeśli klikną na w Wordzie Zapisz, to zmiany zapiszą sie na serwerze). Mam możliwość dostępu do tych plików nie przez http, a na normalnych zasadach, bo rzecz dzieje się w sieci lokalnej. Czy da się jakoś używając w linkach file:// czy cos, automatycznie otwierac dokumenty z serwera w sieci lokalnej? Czy też można jakoś zaprzęgnąć php, by ładowało plik do cache przeglądarki i potem z niego, automatycznie z powrotem na serwer? Proszę o radę, Pozdrawiam -------------------- www.wapmagazine.pl pierwsza w Polsce bezplatna gazeta dostepna przez komorke i WWW !
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php jest językiem serwer-side (doczytaj co to oznacza, bo widać że chyba nie wiesz)
Co oznacza, że nie ma związku z przeglądarką oraz w szczegółności komputerem użytkownika. Nie możesz go sprzęc z czymkolwiek na kompie użytkownika. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2003 Skąd: Pieniny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiscie. Ale np. upload moge obsłużyc... Nie chodzi mi o używanie php po stronie użytkownika, tylko o skonstruowanie jakiegoś rozwiązania, którego częscią będzie php, częścią pewnie coś client-side, aby rozwiązać problem, który przedstawiłem.
-------------------- www.wapmagazine.pl pierwsza w Polsce bezplatna gazeta dostepna przez komorke i WWW !
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da się sprzawić że php automatycznie ściągnie sobie coś z komputra użytkownika. Czy to z cache'u czy z innej lokacji.
Możesz stworzyć formularz, przez który użytkownicy wrzuca na serwer. Ale chyba tego nie chcesz. Albo możesz użyć jakiegoś edytora WYSIWYG do edycji plików przez przeglądarkę i od razu do zapisywania ich na serwerze. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie da się sprzawić że php automatycznie ściągnie sobie coś z komputra użytkownika. Czy to z cache'u czy z innej lokacji. Wiem, ale chyba da sie spowodować, że dany plik np. automatycznie otworzy się w Wordzie (jak mu się ustawi odpowiednie mime type). Cache też trochę można kontrolować, ale chyba nie na tyle, na ile potrzebuję ![]() Cytat Możesz stworzyć formularz, przez który użytkownicy wrzuca na serwer. Ale chyba tego nie chcesz. Właściwie to gdyby to było rozwiązanie na zasadzie przeciągnij upuść do powiedzmy okna apletu w Javie, byłbym w stanie to zaakceptować. Tylko że chyba wszystkie tego typu applety do uploadu są komercyjne. A może zna ktoś taki za free? Cytat Albo możesz użyć jakiegoś edytora WYSIWYG do edycji plików przez przeglądarkę i od razu do zapisywania ich na serwerze. Niebardzo, chodzi o pliki Excela i Worda... A nie da się jakoś wykorzystać faktu lokalności plików dla ominięcia w ogóle protokołu http? Jak można się odnieść do pliku, który jest gdzieśtam w sieci lokalnej? Dzięki za pomoc, Pozdrawiam -------------------- www.wapmagazine.pl pierwsza w Polsce bezplatna gazeta dostepna przez komorke i WWW !
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 19:00 |