![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Hej
Przejrzalem 3 strony wynikow i nie natknalem sie wiec pytam Zapisuje do pliku linijki tekstu i na koncu jest znak nowej linii \n Gdy wyswietlam/edytuje zapisany plik w Notatniku w miejscu gdzie teoretycznie konczy sie linia stoi krzaczek (taki maly kwadracik) a tekst jest ciagly (jakby w jednej linii) Natomiast jak wrzuce plik do edytora/edytorow html krzaczkow nie ma a tekst jest w kolejnych liniach - tak jak powinien Podobnie jak klikne F3 w totalcommanderze to jest w nowych liniach. 1)Czy ktos sie z tym spotkal? 2)Czy to w czyms przeszkadza? 3)Czy to wygeneruje jakies bledy w przyszlosci jesli zapisywany plik bedzie typu .php lub .html? 4)Czy mozna temu zaradzic? 5)Czy po prostu olac i nie panikowac wiecej:) ? pozdr |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pod windows koniec wiersza to zwykle \r\n lub \r (WordPad)
przeszkadza np. w importowaniu bądź eksportowaniu danych z bazy do plików płaskich (np. csv), lepiej mieć kontorlę ![]() Ten post edytował ennics 9.12.2005, 14:12:01 -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
no fajnie to wiemy ze krzaki sa beeee jeszcze potrzeba jakiegos rozwiazania
tak na prawde nie zalezy mi na notatniku, ale na tym czy plik .html lub .php bedzie wadliwie funkcjonowal (zle wyswietlal sie) czy nie. Bo jesli problem jest tylko w notatniku to nie jest to problem ale jesli problem jest w W3C Validation Service (XHTML 1.0 Transitional) to jest to problem ![]() Jak to obejsc/wyeliminowac ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najprościej ?
-------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Niestety to rozwiazanie nie dziala
testuje to tak: zapisuje wszystko ale w jednej linni a znaki \r\n traktuje jako tekst wynik jest taki: Kod wczesniejszy text Add this to the file 111 \r\nAdd this to the file 222 \r\n nastepne wpisy Potrzebny inny pomysl ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znaki typu \r\n muszą znajdować się w cudzysłowach a nie w apostrofach.
|
|
|
![]()
|
|
mike_mech ma racje
po poprawieniu na cudzyslowy oba zapisy workuja jak trzeba, bez krzaczkow w notatniku i z liniami jak trzeba, jesli ktos sie na to natknie, to powyzej jest rozwiazanie dzieki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat tak na prawde nie zalezy mi na notatniku, ale na tym czy plik .html lub .php bedzie wadliwie funkcjonowal (zle wyswietlal sie) czy nie. No pewnie ze bedzie dzialac -- przeciez wiekszosc serwisow stoi na unixach, unixy uzywaja "\n" i serwisy dzialaja. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale macie problemy dziwne.... :]
devint: z pod php stosuj tylko "\n" i olej to że pod Windows w notatniku tekst ma kszaki i jest ciągły. To nic nie znaczy. Strona wyświetli się poprawnie.... a jeśli chcesz obejrzeć taki plik normalnie, to np. dla WordPad wystarczy ów same \n i będzie łamał linie. Po prostu notatnik jest upośledzony ;p I nie ma sensu jaka kolwiek zmiana \n na \r\n czy jeszcze cos innego -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat ale macie problemy dziwne.... :] Vengeance, przyszłość kreuje się w innych barwach. Może to Ci rozjaśni: MONAD Microsoft's Monad: Nuclear Arsenal for Shell Scripting Windows Vista -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat devint: z pod php stosuj tylko "\n" i olej to że pod Windows w notatniku tekst ma kszaki i jest ciągły. To nic nie znaczy. Strona wyświetli się poprawnie.... a jeśli chcesz obejrzeć taki plik normalnie, to np. dla WordPad wystarczy ów same \n i będzie łamał linie. Po prostu notatnik jest upośledzony ;p wiesz dzis Ty mi mowisz ze notatnik jest uposledzony a jutro ktos kto placi za to rozwiazanie powie mi "no ale w notatniku sa jakies krzaki, ja tego nie chce" tak sobie mysle ze jak juz robic cos to dobrze i tyle, jesli mozna jakos zaradzic i to w prosty sposob to trzeba zaradzic i juz... pozdr |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
devint: Hmm... w pewnym sensie masz racje, ale ja gdy pisałem tę wypowiedź pewien byłem że ów pliki .txt służą ci jedynie jako miejsce przechowywania jakiś danych. W tym momencie ktoś kto kupi ten skrypt także nie powinien w te pliki zaglądać. Do takich zmian powinieneś dostarczyć odpowiedni panelik administratorski. A jemu już bez roznicy czy notatnik pod Win dobrze to wyswietli czy nie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Do takich zmian powinieneś dostarczyć odpowiedni panelik administratorski. A jemu już bez roznicy czy notatnik pod Win dobrze to wyswietli czy nie. No i wlasnie na potwierdzenie tego wysypalem sie gdzies dalej w skrypcie i niestety musi byc z krzaczkami bo juz nie chce mi sie kombinowac (czas to pieniadz). Czasem bardziej oplaca sie uruchomic swoje marketing skills niz zaglebiac sie w bardziej wyrafinowane aspekty techniczne. ![]() pozdr |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 17:09 |