![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Formularz:
Kod <form method=post action=dodaj_skrypt.php> <textarea wrap=physical cols=87 rows=30 wrap=OFF name=forma>Tutaj treść.</textarea></form> Skrypt:
OK, to powyższe to było na szybko napisane tylko dla zarysu. Mój problem polega na tym, że chciałbym, aby zawinięta linijka w formularzu automatycznie była wyenterowana (do następnej linii) w plik.txt . Poprostu piszę sobie piszę w formie - wszystko ładnie mi się zawija. Klikam "Wyślij"; dane są stripslashowane a następnie zapisywane do pliku plik.txt. Tylko, że w tym pliku tekst jest ciągły. Czy da się zrobić tak, że zwrapowana linia będzie tak samo kolejną w zapisanym pliku? Jeszcze 100% super byłoby jeśli na końcu tej zwrapowanej linii pojawiało się samo <br> ![]() ![]() -------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
Symfony2, OAuth2, budowanie API - masz pytania? Pisz! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Skoro uważasz, że: Cytat Może moje pytanie jest mniej niż bardziej związane z php (raczej HTML i JS), To dlaczego umieściłeś ten temat właśnie tutaj? Temat jak najbardziej tam się nadaje, bo nie słyszałem jeszcze aby w php dało się czegoś takiego dokonać. Jedyne co mogło by Cię zadowolić to nl2br" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, ale działa gdy występuje nowa linia, a nie zawijanie... Pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ja jeszcze tradycyjnie w takich chwilach:
Cytat Najpopularniejszy chyba temat na Forum php.pl. Najbardziej uciążliwy, najnudniejszy, najczęściej wyciągany. Nadszedł czas, aby wyjaśnić wszystkie mity i legendy dotyczące znaków końca wiersza i ich zastępowania, zamiany, usuwania. (...) Znaki końca wiersza
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ..bo nie słyszałem jeszcze aby w php dało się czegoś takiego dokonać. To dziwne bo mi się udało ![]() Znam ten problem i jest on typu php ![]() Długo się naszukałem zanim znalazłem rozwiązanie które jest banalne. Od poprostu należy po zapisaniu zmiennej wplik należy zapisać w tym pliku dodatko następujące znaki : "\r\n" Dla przykładu: Cytat $dane= fopen("zapis.txt", "w"); fwrite($dane, $zm1); fwrite($dane, "\r\n"); fwrite($dane, $zm2); fwrite($dane, "\r\n"); po wykonaniu tego w pliku tekstowym w pierwszej linijce będzie się znajdowała $zm1 a w drógiej linijce $zm2. a plik będzie zakończony w 3 linijce która będzie pusta. Mam nadzieje że napisałem to zrozumiale (mam tendencje do nieświadomego plątani faktów ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiedzmy, że częściowo sobie poradziłem. Dałem w formie wrap=hard. Teraz tylko trzeba mi funkcję, która zczytuje dane z pliku.txt z zachowaniem formatowania html (tagi), ale tak, żeby linie były kolejno wczytywane jak w pliku jest (coś a'la highlight_file, ale z uwzględnieniem formatowania).
-------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
Symfony2, OAuth2, budowanie API - masz pytania? Pisz! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:39 |