![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dwa pytanka dotyczące sesji:
1. dlaczego nie mogę odczytać wartości zapisanej w zmiennej sesji? Nie ma znaczenia jak się odwołuję: $zmienna, $HTTP_SESSION_VARS, $_SESSION - tak czy tak wartość jest niedostępna, mimo, że jest zapisana poprawnie (sprawdziłem w pliku sesji). 2. Na ile bezpieczne są sesje? Czy jest możliwość aby ktoś mógł przechwyić dane? Bo logując użytkownika chcę mu zapisać numer otrzymany przez SMSa. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 225 Pomógł: 18 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://4programmers.net/view.php?id=262
Zajrzyj tam a znajdziesz wszystkie odpowiedzi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki!
W międzyczasie sam doszedłem jaki błąd popełniłem: zapomniałem dać session_start() w pliku includującym pozostałe :oops: ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() Wiedzialem, ze to z tym problem, ale balem sie powiedziec, bo stwierdzilem, ze to zbyt oczywiste, zebys tu mogl blad popelnic ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wszystko przez to, że zacząłem zmieniać sposób includowania plików... Tak byóło dobrze.
A często właśnie najbardziej oczywiste szkolne błędy zajmują najwięcej czasu na ich usunięcie: "Nieee, ja bym aż tak głupi nie był żeby tak zrobić. To na pewno nie to."; -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja dostaję takie komunikaty, kiedy zechcę skorzystać z sesji...
Zupełnie nie mam pojęcia ci się dzieje.... Cytat Warning: session_start(): open(/tmpsess_8dd86d7052eeacb20d68fe025c835a76, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in D:serwer_wwwcity_gb_form.php on line 83
Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at D:serwer_wwwcity_gb_form.php:82) in D:serwer_wwwcity_gb_form.php on line 83 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at D:serwer_wwwcity_gb_form.php:82) in D:serwer_wwwcity_gb_form.php on line 83 -------------------- Jarek Marecik
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat A ja dostaję takie komunikaty, kiedy zechcę skorzystać z sesji...
Zajrzyj do swojego php.ini i ustaw prawidlowy katalog w ktorym maja byc trzymane pliki sesji. Katalog domyslny (czyli /tmp) nie istnieje albo php nie ma praw zapisu do niego (dokaldnie to mowi ten komunikat.. tylko po angielsku) - popraw to.
Zupełnie nie mam pojęcia ci się dzieje.... Pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Hej
Cytat A ja dostaję takie komunikaty, kiedy zechcę skorzystać z sesji...
Zajrzyj do swojego php.ini i ustaw prawidlowy katalog w ktorym maja byc trzymane pliki sesji. Katalog domyslny (czyli /tmp) nie istnieje albo php nie ma praw zapisu do niego (dokaldnie to mowi ten komunikat.. tylko po angielsku) - popraw to.
Zupełnie nie mam pojęcia ci się dzieje.... Pozdrawiam Ale katalog /tmp (u mnie c:tmp) istnieje, i nawet znajdują się w nim pliki typu "sess_f84d1656abf3999855d2700cbeb9ed9d". Więc to chyba inny kłopot... -------------------- Jarek Marecik
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Cytat Ale katalog /tmp (u mnie c:tmp) istnieje, i nawet znajdują się w nim pliki typu "sess_f84d1656abf3999855d2700cbeb9ed9d".
hmm a w php.ini masz /tmp czy c:/tmp ?... :) jak trafilem mam punkt. jak nie to pomyslow nie ma ;)
Więc to chyba inny kłopot... ps masz wiecej niz jeden dysk jak zgaduje ;) pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2003 Skąd: Niemcy / Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
umieść skrypt na początku strony .
przed zaznacznikiem html (sam początek) p.s sprawdzasz to na domowym serwerku tupu foxserv ? -------------------- pozdrawiam :)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat umieść skrypt na początku strony .
hmm jesli wcztac sie dobrze w bledy (a szcegolnie w pierwszy) wyglada na to ze nie o to chodzi.
przed zaznacznikiem html (sam początek) Pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Jak napisałem:
1/ w pliku php.ini mam "c:/tmp" ale miałem "/tmp" - różnica była zadna:) 2/ mam więcej niż jeden dysk 3/ uzywam uploadowanie plików - i one są umieszczane i czytane z "/tmp" bez problemu 4/ skrypty umieszczone na poczatku strony 5/ sprawdzam na lokalnym serwerku (Apache+php 4.3.2) -------------------- Jarek Marecik
|
|
|
![]()
|
|
Hej
Cytat Jak napisałem:
hmm i nadal zwraca komunikat1/ w pliku php.ini mam "c:/tmp" ale miałem "/tmp" - różnica była zadna:) Cytat No such file or directory ?
Pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Dokładnie, nic się nie zmieniło.
-------------------- Jarek Marecik
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm... bardzo dziwny problem... Moje rady:
1. Odpal phpinfo() i sprawdz dokładnie gdzie leży php.ini 2. W pliku php.ini są dwa miejsca określania katalogu tymczasowego: upload_tmp_dir (dla uploadu) i session.save_path (dla sesji). Sprawdź dokładnie obie ścieżki. PS. Gdzie masz php (na którym dysku)? -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 225 Pomógł: 18 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na w jakim systemie masz php?? jeżeli w windowsie to nie wpisuj C:/tmp
tylko C:tmp |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat na w jakim systemie masz php?? jeżeli w windowsie to nie wpisuj C:/tmp
tylko C:tmp To nie robi żadnej różnicy... Ja mam w Windowsie /windows/temp ... i działa. -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
1/ php na c:php
2/ php.ini w c:windows (choc wolałbym w c:php - jak to zrobić) Prawa do katalogów są OK. Chyba przeinstaluję wszystko ![]() -------------------- Jarek Marecik
|
|
|
![]()
|
|
Witam
Cytat 1/ php na c:php
hmhmhm
2/ php.ini w c:windows (choc wolałbym w c:php - jak to zrobić) Prawa do katalogów są OK. musze przyznac - bardzo dziwne ostatnie pomysly to: 1) sprawdz czy w phpinfo() jest rzeczywiscie sciezka do katalogu ktory istnieje - powinno byc oczywiscie to samo co wpisales w php.ini a ten katalog powinien isniec. 2) odpal skrypt z sesjami i odswiez go pozadnie. jesli nadal beda jakies klopoty mow - bedziemy myslec dalej. Pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Wszystko jest już OK.
Miałem "czeski" błąd - ";" zamiast ":" i z tego wszystko się wzieło. BTW. Jak spowodować aby php czytało php.ini z pliku c:phpphp.ini, a nie z c:windowsphp.ini ? Pozdrawiam -------------------- Jarek Marecik
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:43 |