![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
znalazłam w wielu odpowiedziach na forum stwierdzenie, że gdy javascript zaczyna działać php dawno już skończyło swoją robotę. Moja sytuacja jest taka:
na stronie pojawiają mi sie pytania, do których są lub nie podpowiedzi. Jeśli jest podpowiedź pod pytaniem pojawia sie przycisk, dzieki ktoremu pojawia sie okienko alert z podpowiedzią. Problem jest w tym , że nie wiem co zrobić zeby po wysłaniu testu do sprawdzenia, mieć informacje do ktorych pytań została użyta przez usera podpowiedź(bo musze za to odejmować punkty). Zrobiłam to w taki sposób:
zmienna $help zawiera podpowiedź, a $j jest numerem pytania w każdym razie gdy przy przetwarzaniu testu chcę wykorzystać $pomoc[$j], to tak jakby była pusta. Może ktoś znajdzie troche czasu żeby na to zerknąć. Pozdrawiam Ten post edytował rysy 6.12.2005, 17:57:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 15 Dołączył: 13.09.2003 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie o to mi chodzilo, bo to czy podpowiedz istnieje sprawdzam wczesniej.
A w onclick potrzebuje, żeby bo nacisnieciu guzika w tablicy w odpowiednim miejscu , czyli $pomoc[$j] została wpisana wartość 1. Może znajdziecie jeszcze troche czasu, żeby na to zerknąć, co? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pierwszym poście jest odpowiedź na Twoje pytanie.
Najpierw wykonywane jest to co postronie serwera, a potem to co po stronie przeglądarki. Więc nie przypiszesz nic do zmiennej php na podstawie warunku js. Poza tym co to za warunek ![]() Kod if(confirm("ready?")) { //jakaś akcja } else { //jakaś akcja } Zakładam że jeśli user odpowiada na pytania to po ich wysłaniu potrafisz go zidentyfikować. Więc może dodaj ukryte pole hidden którego name i id to będą np. user_id_nr_pyt. I przy wybraniu podpowiedzi wypełniaj to pole wartością 1. A po wysłaniu formularza tą wartość pobierzesz z tablicy $_POST. Tablicę z podpowiedziami generujesz jako tablicę js z poziomu php. Może tam sobie wstawić co chcesz np. coś z bazy danych. Kod <script type="text/javascript"> <?php echo 'hints = Array("hint1","hint2","hint3")'; ?> function showhint(hint) { alert(hint); document.getElementById("user_id_nr_pyt").value=1; } </script>
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:26 |