![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanko: mam klasę a w niej wiadomo konstruktor. Czy tworzenie w nim połączenia z AdoDB jest dobrym pomysłem (by nie musieć się łączyć za każdym razem w wywołaniu metody update, create, alter, delete z bazą danych?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przechowywanie w polu prywatnym połączenia z bazą danych to bardzo dobry pomysł.
BTW: Chyba zresztą każdy tak robi. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
raczej chodziło mi o to żeby nie robić czegoś takiego:
zawsze można też:
i potem w miejsce
dajemy
więc pytanie, czy nie lepiej w konstruktorze a jeśli nie to dlaczego? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W skrócie:
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki bardzo, właśnie o to mi chodziło, czy tak wolno.
EOT |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a na moje oko tak najpoprawniej:
moglem cos z referencjami popaprac bo na oczka nie widze... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie - w php5 obiekty przekazywane sa jako referencje -- wiec wszystkie '&' sa niepotrzebne. A "TUser(&$db);" to nawet dostaniesz warninga/notice'a.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można też tak:
Gdzie ServiceLocator http://java.sun.com/blueprints/corej2eepat...iceLocator.html to klasa odpowiedzialna za wyszukiwanie usług powszechnie używanych w obrębie całej palikacji. Możemy ją zaimplementować w najprostrzy sposób jako rejestr http://www.phppatterns.com/docs/design/the_registry Ten post edytował krzysztof f. 7.12.2005, 10:01:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie lepiej singleton :?:
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 15:01 |