![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam sobie zrobione tabele i relacje miedzy nimi w taki oto sposob Kod CREATE TABLE InfDok ( NrDowKs INTEGER (10) NOT NULL AUTO_INCREMENT, IdZdarzenia INTEGER (30) NOT NULL, DataZd DATE, OpisZdarz varchar (60), ZakTowWgCenZak DECIMAL (10,2) DEFAULT 0.00, KosztUbocz DECIMAL (10,2) DEFAULT 0.00, Uwagi varchar (60), PRIMARY KEY (NrDowKs) ) TYPE=InnoDB; ************************************* CREATE TABLE Kontrahent ( IdKontr varchar (20) NOT NULL , NrDowKs INTEGER (10) NOT NULL , IdZdarzenia INTEGER (30) NOT NULL, ImieNazwisko varchar (30), Adres varchar (30), Telefon INTEGER (15) NOT NULL , NIP INTEGER (10) NOT NULL , PRIMARY KEY (IdKontr), INDEX (NrDowKs), FOREIGN KEY (NrDowKs) REFERENCES InfDok (NrDowKs) ) TYPE=InnoDB; ****************************************** CREATE TABLE Wydatki ( IdWydatki INTEGER (20) NOT NULL AUTO_INCREMENT, IdKontr varchar (20) NOT NULL , IdZdarzenia INTEGER (30) NOT NULL, Wynagrodzenia DECIMAL (10,2) DEFAULT 0.00, KosztReprez DECIMAL (10,2) DEFAULT 0.00, PozWydat DECIMAL (10,2) DEFAULT 0.00, RazemWydat DECIMAL (10,2) DEFAULT 0.00, PRIMARY KEY (IdWydatki), INDEX (IdKontr), FOREIGN KEY (IdKontr) REFERENCES Kontrahent (IdKontr) ) TYPE=InnoDB; *************************************** CREATE TABLE Przychod ( IdPrzychod INTEGER (20) NOT NULL AUTO_INCREMENT, IdZdarzenia INTEGER (30), WartSpTowUslug DECIMAL (10,2) DEFAULT 0.00, PozPrzych DECIMAL (10,2) DEFAULT 0.00, RazemPrzych DECIMAL (10,2) DEFAULT 0.00, PRIMARY KEY (IdPrzychod), INDEX (IdZdarzenia), FOREIGN KEY (IdZdarzenia) REFERENCES Kontrahent (IdZdarzenia) ) TYPE=InnoDB; i mam z tym problem takiekgo rzedu, ze tabele InfDok, Kontrahent i Wydatki dodaja sie bez problamów, ale nie chce mi sie dodać/wgrac tabela Przychod?? , może ktos wie dlaczego gdzie moge miec błąd?? |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że powinnieneś w tabeli "Przychod" zamiast:
dać
![]() ![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no idalej jest to samo
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jaki komunikat o bledzie otrzymujesz?
-------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
cos takiego
Kod Executing Query. Wait ...
MySQL ERROR: Can't create table './kramarye/Przychod.frm' (errno: 150) QUERY: CREATE TABLE Przychod ( IdPrzychod INTEGER (20) NOT NULL AUTO_INCREMENT, IdZdarzenia INTEGER (30), WartSpTowUslug DECIMAL (10,2) DEFAULT 0.00, PozPrzych DECIMAL (10,2) DEFAULT 0.00, RazemPrzych DECIMAL (10,2) DEFAULT 0.00, PRIMARY KEY (IdPrzychod), INDEX (IdZdarzenia), FOREIGN KEY (IdZdarzenia) REFERENCES Kontrahent (IdZdarzenia) ) TYPE=InnoDB; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2005 Skąd: Śląsk Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy pomoc jest jeszcze potrzebna ale miałem podobne kłopoty, wydaje mi się iż problem leży w tym iż w tabeli kontrachent nie nadałeś indexu
Kod INDEX (IdKontr) i oczwiscie referencja też nie wyjdzie ponieważ są inne typy danych w polu: Kod IdZdarzenia INTEGER (30) NOT NULL, w tabeli kontrachent i w tablei Przychod: Kod IdZdarzenia INTEGER (30), Jak tworzysz klucz obcy to musisz pamiętać aby i on i parametr do którego się odnosi miały te same typy danych. Mam nadzieje że to pomoże ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:24 |