![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam nadzieje ze pomoze mi ktos kto zna obie bazy bo ja jak na razie uzywalem tylko MySQL. Czy jesli napisze klase obslugujaca baze danych MySQL, np. taka:
A potem zapragne uruchomic aplikacje na serwerze majacym tylko PostgreSQL, to czy wystarczy napisac nowa klase dla PostgreSQL, podstawic ja zamiast tej MySQL-owej i juz bedzie smigac? Czy miedzy tymi bazami wystepuja tez roznice w skladni SQL i trzeba by przerabiac jeszcze zapytania pod katem Postgresa? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
sa roznice. postgres to PL/SQL a mysql to czysty SQL. drobne roznice sa. ale... oba jezyki zapytan sa oparte o ten sam standard i jesli bedziesz uzywal podstawowej skladnis sqla bez cudow to zadziala tu i tu.
i po co chcesz pisac swoje klasy do BD? skorzystac z gotowych, sprawdzonych, dopracowanych jak np. AdoDB - i pozniej nawet nie musisz podmieniac klasy. w kazdym badz razie jesli to zrobisz z glowa to to bedzie dzialac i na mysql i na postgreesql. -------------------- ![]() "Nie wiedziałem tylko, że Bóg też był na grzybach, gdy majstrował przy wszechświecie" (Janusz Wisniewski) dev: gazeta.ie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do tej podstawowej skladni to moze byc problem, pierwsze co to skladnia LIMIT, potem sekwencja i autoincrament. Mozna wymieniac i wymieniac. Trudno jest zapanowac zeby pisac jednego SQLa i dzialal tu i tu.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 01:25 |