Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Unique z kilku pól, czy sprawdzanie w aplikacji.
NoiseMc

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam dylemat otóż w tej chwili mam nałożone ograniczenie UNIQUE w tabeli w postaci dwóch pól: VARCHAR(80) i VARCHAR(2) w celu sprawdzania przy dodawaniu rekordów: ON DUPLICATE KEY UPDATE Mail = VALUES( Mail ).

Przy 16 000 rekordow indeks waży 2,5 MB co jest 2 razy więcej niż same dane.

Czy lepiej, wydajniej będzie sprawdzać czy nie występują duplikaty na poziomie aplikacji czyli jeden INSERT = jeden SELECT = 2 zapytania przy każdym dodaniu, co przy wprowadzaniu przypuśćmy 5000 rekordów na raz da 10 000 zapytań.

Czy jedno zapytanie wykonujące insert 5000 rekordów, ale za to gigantyczny indeks.

Dodam, że aplikacja nigdy nie będzie obsługiwać więcej niż kilku użytkowników w jednym czasie, ale dane mogą być modyfikowane dość często.

Ten post edytował NoiseMc 6.12.2005, 13:00:44
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
SongoQ

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat
Czy lepiej, wydajniej będzie sprawdzać czy nie występują duplikaty na poziomie aplikacji czyli jeden INSERT = jeden SELECT = 2 zapytania przy każdym dodaniu,

Tylko to nie wyklucza bledu programu, jesli masz index to gwarantuje Ci ze nie bedziesz mial powtarzajacych sie danych.
+Quote Post
NoiseMc

Grupa: Zarejestrowani

-----

Dlatego też wybrałem tę opcję, po drugie jest mi prościej dodawać kolejne rekordy i nie szarpię bazy zapytaniami.

Czyli sugerujesz SongoQ, że mimo dużych rozmiarów indeksów i tak powinienem zostać przy dotychczasowym rozwiązaniu.
+Quote Post
SongoQ

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Tak, bo zawsze gwarantujesz ze dane beda poprawne. To ze indeks tyle zajmuje to nie przeszkadza.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 25.08.2025 - 18:14