![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chce wyswietlic 10 losowych artykulow w paru kolejnych zapytaniach. Z tym ze jezeli osiagne limit 10 rekordow w poczatkowych zapytaniach to nastepne nie beda juz wykonywane. Artykuly z pierwszego zapytania musze miec wyswietlone na stronie jako pierwsze, z drugiego jako drugie, itd.
W tej chwili mam to mniej wiecej w ten sposob zrobione: Ale wystepuje jeden problem - druie i trzecie zapytanie zwraca rekordy, ktore byly juz zwrocene we wczesniejszym zapytaniu. Wiec powtarzaja mi sie te samy artykuly. Moglbym to zrobic w ten sposob: ale wtedy mam pomieszane wszystkie artykuly. A chcialbym te pozycje piorytetowo wyswietlic tak jak w pierwszym przykladzie gdzie sa trzy zapytania. U samej góry te ID_marka=1 potem ID_model=1 i na koncu ID_typ=1 Ten post edytował yavaho 5.12.2005, 21:03:19 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
A może spróbuj w kolejnych zapytaniach dać warunek z pierwszego wykluczający artykuły z wyszukanym tam id. Czyli np.:
Zakładając oczywiście, że używasz php ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomysl @D.Q. jest ok, ale mozesz jeszcze pokombinowac z UNION luz z podzapytaniami
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobilem wedlug pomyslu @D.Q. Najprostrzy dla mnie, tylko nie wiem jak to bedzie z wdajnoscia?
Myslalem aby zrobic to tez tak aby kolejne rekordy z tych trzech zapytan dorzucac do tabeli w php (tabela mogla by miec nawet 30 rekordow) potem usunac powtorzenia i wyswietlic 10 pierwszych rekordow. Tylko w dalszym ciagu mam trzy zapytania do bazy co nie jest zbyt wydajne. Tu na forum podalem tylko prosty przyklad (3 zapytania, 10 rekordow). W rzeczywistosci dla potrzeb strony bede mial o wiele wiecej zapytan w ktorych bede chcial pobrac dosc duzo rekordow. Dlatego zalezy mi na optymalizacji tych zapytan do bazy. Narazie nie udalo mi sie tego zrobic w jednym zapytaniu. Gdyby ktos mial jeszcze jakis pomysl to chetnie skorzystam ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeciez mowilem kombinuj z UNION i podzapytaniami.
Moze takie cos Cie interesuje
Sprawdzalem na mysqlu i dzialalo ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:18 |