![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam pytanie jak najlepiej sprawdzić czy user ma włączoną obsługę javascript w swojej przeglądarce? Chciałem zabazować w sprawdzaniu fromularzy na skryptach javascript, tyle że nie wiem czy to dobry krok? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ominie cie sprawdzanie danych z formularzy w php (mozna JS wylaczyc), poprostu dodaj walidacje w JS - jak JS bedzie wylaczony to bedziesz sprawdzal tylko w php. [nie wiem jak sprawdzic czy js jest wlaczony]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzić można w prosty sposób, ale rzecz jasna po stronie serwera. Przy submicie formularza wypełnij jedno z ukrytych pól jakąś treścią, np:
Kod document.Formularz.JavaScriptOn.value = "True"; a potem w php:
Powyższy trick nie zwalnia Cię oczywiście z obowiązku zwalidowania zmiennych po stronie serwera niezależnie od wartości przesłanej zmiennej. Pozdrawiam, K |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można też tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2004 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
takie odświeżenie tematu...
czy jest jakaś możliwość sprawdzenia przed wysłaniem formularza czy użytkownik ma JS? kombinowałem coś z tym co napisał revyag, ale niestety poległem Ten post edytował Vasquez21 8.03.2007, 19:55:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze tak? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<noscript>
twoja przeglądarka nie ma uruchomionej obsługi JS </noscript> tekst pomiędzy znacznikami <noscript> zostanie wyświetlony jeżeli przeglądarka nie obsługuje JS |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A w ogóle rzadko kiedy chyba ludzie mają wyłączone JS,
szczerze mówiąc nawet nie wiem w którym miejscu to się wyłącza |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A w ogóle rzadko kiedy chyba ludzie mają wyłączone JS, szczerze mówiąc nawet nie wiem w którym miejscu to się wyłącza Tak, przy tradycyjnym rozumieniu przeglądarki internetowej masz rację. Ale oglądać / czytać stronę możesz też za pomocą jakiegoś screen readera, urządzenia przenośnego, klienta tekstowego (lynx). Oparcie funkcjonalności na włączonym JS to nie jest dobry pomysł. Najlepiej zaprogramować wszystko bez jakiegokolwiek JS a potem dopiero nieinwazyjnie dołożyć JS tam, gdzie może on wspomóc funkcjonalność strony. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast przycisku typu submit trzeba dać link do funkcji wysyłającej formularz w js (link typu java script:sendForm()). Wtedy dla klienta z wyłączoną opcją js formularz będzie nieaktywny. Info o konieczności włączenia js można dać (jak pisał kolega wyżej) za pomocą <noscript>
Ten post edytował marrrecki 30.07.2008, 00:46:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:52 |