![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam w bazie danych listę użytkowników oraz listę z uprawnieniami. Każde uprawnienie w tabeli wygląda: user_id | uprawnienie. I teraz mam funkcję:
Jak widać jeśli użytkownik o Id = 1 to od razu zwraca TRUE. Dałem tak dlatego że Id = 1 ma zawsze Administrator który ma pełne uprawnienia. Teraz działanie: Powiedzmy że aby zrobić operację A (np. usuwanie komentarzy) trzeba mieć uprawnienie 2. Wywołuje więc funkcję z odpowiednimi parametrami i sprawdzam czy zwraca TRUE czy FALSE. W każdym skrypcie user id podawany jest ze zmiennej sesyjnej ktora tyworzy sie po udanym zalogowaniu. I teraz moje pytanie: Czy jest możliwość aby ktoś po zalogowaniu zmienił zmienną sesyjną na np 1 i uzyskał pełny dostęp, czy jest możliwość żeby obejść to sprawdzanie uprawnień jeśli przy FALSE system przechodzi odrazu do strony z błędem a w przypadku nieudanego przejścia robi die(). Czy jest możliwość oszukania funkcji w jakikolwiek sposób. Z góry dziękuję za pomoc. Szukajć nie znalazłem podobnego problemu na forum (co nie znaczy że nie był taki poruszany). Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
register_globals:
$_SESSION['nazwa'] a nie $nazwa -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 1 Dołączył: 12.08.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
zawsze istnieje mozliwosc przechwycenia sesji dlatego warto zawsze dorobic do systemu logowania sprawdzanie ip znacie jakies inne sposoby na zwiekszenie bezpieczenstwa sesji ?
-------------------- web lowcy.com.pl gg 1675677
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można napisać session handlera.
Sesja użytkownika trwała by dośc krótko i przy każdym autoryzowanym ruchu by przedłużała żywotność sesji. Narazie nie mam głowy do tego, zalezy mi jednak ogólnie żeby było to bezpieczne. Gdzieś kiedyś czytałem o luce w starym IE gdzie strona z odpowiednio speparowanym kodem była w stanie wykraść ciastko z innej strony, a więc w tym wypadku numer sesji. Oprócz tego jeśli ktoś ma wyłączone cookies, to w przypadky przesyłania SID w adresie też mozna to chyba łatwo przechwycić. Mam pytanie do doświadczonych użytkowników: czy sesje są bezpieczne na tyle by używac ich w przypadku ważnych danych. Wszystkie skrypty jak osCommerce czy Fora dyskusyjne korzystają z sesji i o ile mi wiadomo nie są jakoś specjalnie kulawe w przypadku bezpieczeństwa. pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 12:57 |