![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam do zrobienia małą aplikację www. Postanowiłem, że napiszę ją obiektowo w php. i mam taki dylemat. Wszystko chce oprzeć na kilku klasach ale jedna powiedzmy byłaby główną klasą. I właśnie z tym mam problem. Nie wiem czy mogę i czy ma to jakis sens aby owa klasa główna powiedzmy main ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi Ci chyba o dziedziczenie klas -> google.com
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat aby owa klasa główna powiedzmy main ![]() Jak najbardziej. Ten post edytował dr_bonzo 4.12.2005, 17:00:49 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(dr_bonzo @ 2005-12-04 17:00:26) Cytat aby owa klasa główna powiedzmy main ![]() Jak najbardziej. jesli dobrze zrozumialem i jesli sie nie myle to nieswiadomie mowisz o wzorcu Factory (wiecej chcoiazby na phppatterns.com), oczywiscie jest to mozliwe, a bardzo czesto wrecz zalecane i mocno ulatwia zycie -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Cudze chwalićie, sweg nie znacie: http://wiki.php.pl/index.php/Factory
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Ociu @ 2005-12-04 19:38:27) Cudze chwalićie, sweg nie znacie: http://wiki.php.pl/index.php/Factory Ociu, i te 2 zdania w wiki maja posluzyc za przedstawienie wzorca Factory? ![]() -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[ot]wiki ma jakies problemy z kodem php
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Cóż, ekipa php.pl nie ma czasu na poprawienie błędu.
A te dwa zdania wsyzstko tłumaczą (mi tam wytłumaczyły). Jeszcze link do manuala i wszystko zrozumiałem. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięk za odpowiedzi. Napewno sobie poczytam. Jestem ograniczony czasowo więc trochę się boje że gdzieś ugrzężne albo zrobie jakiś poważny błąd na początku w trakcie projetkowania a później lipa
![]() Więc zakładam że będą następujące klasy i powieci mi czy to jest choć trochę sensowne myerror - obsługa błędów nie trzeba tego opisiwać wiadomo o co chodzi mydb - prosta klasa do obłsugi bazy myimage - będzie zajmowała się tworzeniem miniatur zdjęc przesyłanych na serwer, dodawaniem wpisów na temat zdjęcia do bazy, obsługą galerii itp mypager - klasa która będzie przechowywała wyniki z bazy danych i wrazie czego je stronicowała main klasa główna - zarządzała by wszystkim, miałaby np wartość error - która przechowywałaby obiekt klasy myerror itp. Mam nadzieje że choć trochę ma to sens. A jak nie to napiszę wszystko po staremu czyli strukturalnie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat(JackLondon @ 2005-12-04 22:26:09) A jak nie to napiszę wszystko po staremu czyli strukturalnie ![]() To tak się jeszcze pisze ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Ociu @ 2005-12-05 15:34:02) Cytat(JackLondon @ 2005-12-04 22:26:09) A jak nie to napiszę wszystko po staremu czyli strukturalnie ![]() To tak się jeszcze pisze ? ![]() prosze tylko nie zaczynajmy n-tej dyskusji na temat: programowanie obiektowe vs. programowanie strukturalne... -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 08:41 |