![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chial bym rozpoczac dyskusje na temat w jaki sposob projektuje sie system z kontrola dostepu. Osobiscie jestem na etapie mojego pierwszego projektu ,ktory wymaga wiecej niz dwoch stanow (admin, user), wymaga on grup o roznym zakresie dostepu do systemu Zabardzo nie wiem jak sie do tego zabrac. Sam moj system/jadro laduje odpowiednie wtyczki,ktore sa odpowiedzialane za dostep do danych. Do tej pory kontrolowalem dostep na polacie wyboru akcji, bo kazdy plugin choc do innei zawartosci obsluguje te same akcje (add,remove,edit,show) wiec po wyborze wtyczki lecz przed wyborem akcji sprawdzalem czy uzytkownik ma prawo do tego, lecz teraz potrzebje wiekszej wolnosci tzn. niektorzy moga miec dostep do czegos do czego inni nie i na odwrot. I zastanawiam sie czy nie przeniesc kontroli dostepu do samych akcji dostepu do danych, czy moze lepiej wymagac od wtyczki by opisala kto ma do jakich akcji dostep a sama kontrole zostawic w jadrze. Wszelkie uwagi i pomysly sa mile widziane jak i wszelkiego rodzaju materialy, ktore wcale nie musza byc oparte na przykladach php, lecz duzym plusem by bylo gdyby opisywaly schemat kontroli dostepu w aplikacjach web. Jezyk Niemiecki,Angielski lub Polski. Z gory dziekuje i pozdrawiam evo |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 20:26 |