![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem jest nastepujacy :
Mam funkcje rekurencyjną :
Pobiera ona kategorie z bazy ulozone w drzewo - znaczy kazda kategoria ma przyporzadkowany Parent - i funkcja wyswietla od przekazanego $id parenta "w dół do końca" Problem jest taki ze chcialbym wiedziec jaka jest "głębokosc" na danej kategorii aby drzewko odpowiednio ułozyc z tabulacjami ![]() jedyne co mi sie nasuwa to : a) przed wywolaniem funkcji utworzyc sobie iterator powiedzmy $i i zwiększać jego wartość o jeden w Funkcji.... ![]() Rozwiazanie a) jest fajne wydajnościowo ale troche niepraktyczne - bez zadeklarowania zmiennej przed funkcją nie mam możliwosci liczenia "głębokosci" - co w sumie tworzy dosc nieprzejrzystą konstrkcję. ![]() Wiec ma ktos moze pomysł jak rozwiązać taki problem bez użycia iteratorów poza funkcją ? a jesli musze użyc jakiegos zapytania SQL to niech to beda jakies 3 a nie po jednym zapytaniu per kategoria..... -------------------- -=Yacho=-
nospor -> trzymaj sie i nie dajcie sie ! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie lepiej generowac sciezke podobnie jak system zapisuje pliki
np /katalog1/podkatalog/kolejnypodkatalog i napodstawie ilosci zaglebien robisz wciecia -------------------- |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
no tak tak tak
![]() Poniewaz zdjec bedzie dosc duzo potrzebne jest oparcie tego o baze - pozatym nie chce uzalezniac dzialania skryptu od systemu plików..... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry - to ja napisalem
![]() -------------------- -=Yacho=-
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiazaniem ktore ja stosuje takich przypadkach jest bajer $i;
Pozatym zamiast deklarowac cos na zewn bo w funkcji korzystac z tablicy $GLOBALS. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Mozesz zarzucic jakims przykladem ? dobrze rozumiem ?
Dobrze kumam ? w sumie to jest bardzo dobra metoda ![]() ![]() -------------------- -=Yacho=-
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
jeśli tworzyć drzewka przy pomocy rekurencji, to tylko tak
![]()
Chyba nic nie pomylilem, choć godzina średnio zdrowa, więc kto wie... ![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
yyy nie rozumiem
![]() A konkretnie.... jaka jest roznica wtedy powiedzy GetTree a getChilds ? Get Tree printuje mi wszystkie childy az do konca drzewa.... nie kumam ![]() OK napisalem takie cos :
i dziala ![]() ![]() Ten post edytował Yacho 2.12.2005, 22:17:56 -------------------- -=Yacho=-
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 19:45 |