![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
taki plik ze stylami i html:
problem polega na tym że chciałbym aby w każdym z 3 głównych div'ów (nagłówek, cilo i stopka) można było umieszczać kolejne divy ale takie które nie wyjda poza obręb tych konkretnych. I tak przykładowo pomiędzy znacznikami div stopka umieściłem kolejne 3 - no i niby wszystko jest ok wyświetlają się jeden po drugim w rzędzie , ale kiedy pomiędzy divem środkowym znajdzie się duża ilość tekstu to div prawy ucieka na dół. A chciałbym aby 2 skrajne divy (lewy i prawy) miały stałą szerokość i pomiędzy nimi znajdował się taki który będzie miał minimum 400px szerokości a maxymalnie tyle żeby wszystkie trzy mieściły się w oknie przeglądarki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolejny raz złe forum.
Powiedz mi czym kierowałeś się umieszczając tego posta na php Przenoszę tam gdzie powinien być (ciekawe czy znajdziesz gdzie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znalazłem, (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ale czemu nie przeniosłeś do CSS tylko do HTML?? skoro chodzi o pozycjonowanie za pomocą styli?? A niczym się nie kierowałem po prostu mam forum php na startowej i tak jakoś odruchowo umieściłem - jak się zorientowałem to było za późno:p
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 15 Dołączył: 13.09.2003 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim, widzę, że nie rozumiesz zasady działania id. Id to unikalny identyfikator elementu. Nie możesz więc ustawić go dla trzech elementów. Troche ci zmodyfikowałem ten kod:
Ten post edytował gulldarek 4.12.2005, 15:04:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2003 Skąd: POland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy mi się wydaje, czy podążając za normami w3c ustawianie atrybutu 'width' dla elementów 'inline' traktowane jest jako błąd?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(sniffer @ 2006-02-16 22:50:51) czy mi się wydaje, czy podążając za normami w3c ustawianie atrybutu 'width' dla elementów 'inline' traktowane jest jako błąd? Błąd - nie. Po prostu przeglądarkom nie wolno tego respektować ;-) Czytaj: oleją takie coś. Width można ze skutkiem przypisywać elementom blokowym lub o blokowym wnętrzu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2003 Skąd: POland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przynajmnie olewać powinny...
jeśli chodzi o Opere (może inne przeglądarki też) to można przypisać width do elementu z arg. dysplay: inline-block i jeśli się nie myle jest to już w specyfikacji css pozatym przy okazji mam problmik... mam coś takiego:
powyższy kod miał działać następująco: istnieją trzy 'kolumny' przy czym boczne mają szerokość stałą, natomiast środkowy dopasowuje się do wolnej szerokości i zajmuje ją całą... niestety tak się nie dzieje, środkowy div nie wiem czemu ma szerokość = 0, może ktoś mi to wytłumaczyć dlaczego? oraz wesprzeć to działającą wersją... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywal to ;-)
.block_r1c2 { display: inline-block; width: auto; height: 14px; background-image: url('../images/sidebox-top.center.gr.gif'); } |
|
|
![]()
|
|
spoko ale tak miałem na początku i jest to rozwiązanie do bani bo trzeci div (kolumna) przeskakuje do następnego wiersza..... [przynajmniej w mojej Operze9] a chodzi o to żeby wszystko było w tym samym...
jakieś pomysły? |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 10 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat linia 244 kolumna 1 - Ostrzeżenie: missing </div>
linia 238 kolumna 1 - Ostrzeżenie: missing </div> linia 234 kolumna 1 - Ostrzeżenie: missing </div> linia 233 kolumna 1 - Ostrzeżenie: missing </div> linia 119 kolumna 1 - Ostrzeżenie: missing </div> linia 117 kolumna 1 - Ostrzeżenie: missing </div> linia 258 kolumna 51 - Ostrzeżenie: trimming empty <div> 0 błędów krytycznych / 7 ostrzeżenia(ń) |
|
|
![]()
|
|
Cytat(sniffer @ 2006-02-17 16:46:11) spoko ale tak miałem na początku i jest to rozwiązanie do bani bo trzeci div (kolumna) przeskakuje do następnego wiersza..... [przynajmniej w mojej Operze9] a chodzi o to żeby wszystko było w tym samym... jakieś pomysły?
|
|
|
![]()
|
|
ok dzięki wielkie, działa jeszcze po małej poprawce jak powinno...
ale gdzie tutaj był błąd? przecież div'y były pozamykane mam jeszcze jeden problem. Poprzednie div'y robiły jeden z wielu wierszy, jednym z kolejnych wierszy jest:
drógi div ma zawierać dowolne dane tekstowe, tabele itp niestety 'rozlewa' się on na całą szerokość div'a klasy 'block', a oba boczne mają wysokość równą 1px (tak jak min-height). Chodzi mi tu o osiągnięcie efektu gdy div'y będą robiły kolejne 3 kolumny, wszystkie będą miały identyczną wysokość przy zmiennej wysokości środkowej kolumny. Środkowa kolumna oczywiście nie powinna wyjeżdźać na boczne, Jakieś pomysły? Ten post edytował sniffer 18.02.2006, 14:02:43 |
|
|
![]()
|
|
Cytat(sniffer @ 2006-02-18 11:21:42) ale gdzie tutaj był błąd? przecież div'y były pozamykane W kolejności ich występowania. Tak ciężko rzucić chociaż okiem na to, czym się różni mój kod od twojego poprzedniego?Cytat(sniffer @ 2006-02-18 11:21:42) Środkowa kolumna oczywiście nie powinna wyjeżdźać na boczne, Jakieś pomysły? marginesy boczne środkowej kolumny.
Ten post edytował Zajec 18.02.2006, 18:11:06 |
|
|
![]()
|
|
ok, troche się naszukałem i znalazłem satysfakcjonujące mnie rozwiązanie: http://www.positioniseverything.net/articl...out/equalheight zrobiłem to na podstawie tego... teraz menu wygląda całkiem całkiem bez używania tabel :-)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 11:29 |