![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam otóż chcem zabrać się za skonstrułowanie takiego kalendarza
http://forum.php.pl/kalendarz.html Ale nie wiem za bardzo od czego zacząć... Chodzi mi o samą instrukcje (projekt bazy itd) W zadnym wypadku nie chodzi mi o gotowy kod.... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi tylko o urodziny, to nie widze problemu, po prostu zapisujesz w bazie: datę urodzin nick i id. Osobiście zapisywałbym date jako DATE, a nie jako znacznik czasu. A na wyświetlanie kalendarza jest kilka różnych sposobów. O Manipulacji datą poczytasz sobie w manualu http://pl2.php.net/manual/pl/ref.datetime.php
Ten post edytował legorek 30.11.2005, 19:58:29 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No spoko ,ale jeżeli w tym dniu nikt nie ma urodzin to nie wyświetla id ,czyli jest luka
<td>1<td>2<td>3<td>luka<td> A jak zrobić ,by automatycznie tworzyło mi się 30 lub 31 id(zależnie od miesiąca) i puźniej edytując id dodając do tego id urodzinny uzupełnia dane tego id... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko co jest i potrzebne oferuje funkcja date oraz dzial manuala w poscie powyzej.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Wydaje się , że odpowiedni skrypt znajduje się TUTAJ ...ale nie ma tak łatwo: Po konfiguracji (localhost, itd...) plik odpalam go w apache'u i... nic ![]() white page... zmieniłem więc nazwę pliku na showdate.php -> nic potem przejrzałem dokument w poszukiwaniu a href znalazłem odpowiednią linię i sobie wykombinowałem nazwę pliku showdate.php3... i dalej nic... Czy ktoś może podaćwskazówkę do tego? Bardzo proszę... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No przecież działa... Ustawiłeś dobrze bazę? Wstawiłeś na końcu:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hm... no tak - moje niedopatrzenie. trzeba było usunąć komentarz
![]() ale teraz tak: dziś jest 26XII więc wprowadziłem odpowiedni wpis do bazy, dajmy na to: tytuł: jakiś tytuł descr: jakiś wpis ... kalendarz, ok pojawił się (bo komentarz usunięty ![]()
ale zmieniłem ten wpis na :
i też nic... o co chodzi? Dopisek: no i jak się pozbyć tej niedzieli na czopątku? Tak, żeby tydzień się od poniedziałku zaczynał... Ten post edytował roobik 26.12.2005, 18:07:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zainteresuje Cię to: kalendarz.php (src: kalendarz.phps). Jest to wersja z okrojoną opcją dodawania zdarzeń bo akurat ktoś potrzebował tylko takiej, pomyślisz trochę i napiszesz sobie część z terminarzem...
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:38 |