![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym się dowiedzieć, czy w PHP5 da się zrobić coś co w językach obietkowych jest oczywiste (C++, object Pascal dla Delphi), tzn czy zmienne mogą dziedziczyć po klasach?
Napisałem cosik takiego: jest to bardziej idea niż kod, mam nadzieję, że to Wam rozświetli co mam na myśli.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Pascal jest jązykiem obiektowym? Pierwsze słyszę.
2. To co pokazałeś to jest (z tego co wiem) niemożliwe w żadnym języku programowania. 3. Tobie chyba chodzi o to żeby pole $dziecko klasy TRodzic było typu obiektowego, a dokładniej żeby było instancją klasy TDziecko. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[OT] mode on
ad 1. Pascal nie, ale Object Pascal używany w Borladn Delphi tak. ad 2. Z tego co mi wiadomo to w C++ pola prywatne mogą dziedziczyć po klasach, tzn pole wewnątrz klasy może mieć typ pochodzący od klasy. [OT] mode off ad 3. Dokładnie, tylko nie wiedzialem jak to ująć (nazwać) i nadal nie wiem jak to zrobić ![]() Ten post edytował Aztech 29.11.2005, 00:38:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W php zmienne nie maja przypisanego typu na stale tak jak w C/Java/Pascal.
o to chodzilo? Cytat ad 2. Z tego co mi wiadomo to w C++ pola prywatne mogą dziedziczyć po klasach, tzn pole wewnątrz klasy może mieć typ pochodzący od klasy. Klase traktuj jak kazdy inny typ zmiennej, a obiekt jak kazda inna zmienna Kod class Klasa
{ private: int liczbaCzegostam; TDziecko dziecko; } Ten post edytował dr_bonzo 29.11.2005, 00:47:03 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
@dr_bonzo: tak o to (przynajmniej tak wygląda, rano sprawdzę, jak to działa w praktyce, a teraz czas spać
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może ty zamiast sprawdzić czy to działa poczytaj najpierw co to jest dziedziczenie, co oznacza że zmienna jest jakiegoś typu, ...
Bo używasz pojęć mieszając je bez sensu. I wychodzą głupoty. Pole klasy nie dziedziczy - pole jest jakiegoś typu. Może to być w szczególności typ obiektowy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 10:02 |