|  [archiwum]Książki | 
|   | 
|  [archiwum]Książki | 
|   

| |
| Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%)    | 
				czy ktoś z Państwa posiada "Architektura systemów zarządzania przedsiębiorstwem. Wzorce projektowe"... http://helion.pl/ksiazki/szabko.htm jeśli tak to czy jest zainteresowany odsprzedaniem, ew pożyczeniem?

| 
|  | |
|   

| |
| Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2006 Ostrzeżenie: (10%)    | 
				Witam. Wlasnie skonczylem czytac ksiazke "Macromedia Dreamweaver 8 z ASP, PHP i ColdFusion" (466 stron). Teraz chcialbym dalej rozwijac swoja wiedze o PHP. W przyszlosci chce stworzyc wlasny CMS. Szukam jakiejs dobrej ksiazki ktora mnie duzo nauczy ;p Oczywiscie z przyjemnie przedstawionymi przykladami. Np. Ksiazki o Macromedi - Adobe mi sie bardzo przyjemnie czyta. Co proponujecie? Jak juz cos dacie to napiszcie na jakiej zasadzie jest to przedstawione w ksiazce (czy jest plyta, przyklady, czytanie - praktyka itp). pzdr. | 
|  | |
|   

| |
| Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 13 Dołączył: 7.01.2008 Ostrzeżenie: (0%)    | 
				Witam, Po okresie nauki php z kursów i pomocy kolegów przerobiłem to: - PHP. Programowanie w systemie Windows. Vademecum profesjonalisty Trochę już temat znam (teoretycznie i praktycznie - w zaszadzie głównie praktycznie) Teraz czas na programowianie obiektowe, z lektury tematu widzę, że polecacie głównie 2 pozycje: - PHP5. Obiekty, wzorce, narzędzia - PHP5. Zaawansowane programowanie Z tego co piszecie i ze spisów, przykładowych rozdziałów jestem za 2 pozycją... Nie napisaliście jednak nic o tym: - PHP. Programowanie obiektowe Ktoś zna? Może coś napisać? Szukam czegoś o OOP od podstaw, po co nam OOP, dlaczego OOP a nie struktura, mechanizmy, pierwsze proste przykłady, kolejno praktyczne bardziej skomplikowane przykłady itp.itd. Za pomoc dzięki! | 
|  | |
|   

| |
| Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)    | 
				No znalazłem mam moje "PHP5 Obiekty, Wzorce, narzędzia" tu macie link do księgarni juz sprawdzona dostałem paczkę i wszytko okej (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) 

| 
|  | |
|   

| |
| Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2005 Ostrzeżenie: (0%)    | 
				Witam, Jaką książkę byście mi polecili na temat linuxa? Powinna być ona zaawansowana, bo podstawy znam. Typu aktualizacja jądra, konfiguracja sieci etc. Nie podstawy typu co to ls, czym się różni z -l :-) Dziękuję z góry za pomocną radę. PS. Czy te książki są dobre do dobrej konfiguracji Apache: Apache 2.0 dla zaawansowanych Apache. Przewodnik encyklopedyczny. Wydanie III Pozdrawiam, Largo Ten post edytował Largo 15.03.2008, 16:09:09 | 
|  | |
|   

| |
| Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)    | 
				Dopiero zaczynam przygode z php. Nie umiem kompletnie nic prócz html. Jest mnóstwo pozytywnych komentarzy na temat tej książki: http://helion.pl/ksiazki/phmsv3.htm PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie trzecie Czy ta warto kupić tą książkę? Czy wprowadzi mnie ona w php? (zaznaczam jeszcze raz, że nie umiem nic z php) I druga ważna sprawa. Czy ta książka pisze o php4 czy php5? Bo mnie interesowałoby tylko php5..... Ewentualnie jeśli ta książka jest zła prosze o polecenie innej dobrej książki dla początkującego. (php5!) | 
|  | |
|   

| |
| Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)    | I druga ważna sprawa. Czy ta książka pisze o php4 czy php5? Bo mnie interesowałoby tylko php5..... na stronie Heliona, dokładnie pod tym linkiem znajdziesz taką pozycję jak "Zmiany od poprzedniego wydania". Ogólnie mówiąc, to wydanie trzecie zostało zaktualizowane do PHP5, wydanie drugie dotyczy PHP4. więc jak było powiedziane to dotyczy PHP5. Poza tym wg mnie jest to dobra pozycja dla początkującego PHPowca... Pozdrawiam | 
|  | |
|   

| |
| Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)    | 
				Co więc innego polecisz?

| 
|  | |
|   

| |
| Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)    | 
				szczerze mówiąc ja mam trochę inne podejście do uczenia się nowych języków programowania. Jak już kupuję książkę to patrzę aby w tytule było jedno ze słów: `ekspert`, `profesjonalista` lub `zaawansowane`.  W przeciwnym wypadku książka do połowy będzie Cię uczyła co to jest zmienna lub co to jest klasa. Ja polecam między innymi "PHP5 Zaawansowane programowanie" lub "PHP5 Księga eksperta" | 
|  | |
|   

| |
| Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2005 Ostrzeżenie: (0%)    | 
				Witam, Ja posiadam PHP5. Zaawansowane programowanie i jak na początek to lepiej bym jej nie polecał osobie co nie zna w ogóle języka programowania. Przedmówca woli PHP5, ale PHP5 to dodanie funkcji do OOP, nie nauczy programowania strukturalnego, dlatego książka ucząca podstaw niczym się nie różni w wersji PHP. Jeżeli przedmówca wie co to klasa, zmienna, pętle, warunki itd. to mogę mu polecić PHP5. Zaawansowane programowanie bo sam ją mam i świetnie się z niej uczy. Niech przedmówca się wypowie, czy umie cokolwiek czy to jest jego pierwszy język, ale na początek nie polecałbym PHP :-) Mimo, że język skryptowy, to do najprostszych nie należy. Zaczynaj jak każdy programista ( Pascal -> C++ -> PHP i inne języki wyższego rodzaju typu PHP, Java, C++ w OO ). PS. A mi ktoś pomoże? :-) Pozdrawiam, Largo Ten post edytował Largo 15.03.2008, 23:43:13 | 
|  | |
|   

| |
| Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)    | Ja polecam między innymi "PHP5 Zaawansowane programowanie" w tej ksiazce jest nazucony bardzo wysoki poziom ja kupilem ja za wczesnie i musiala sie troche zakurzyc zanim zacząlem ja czytac (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) | 
|  | |
|   

| |
				Umiem tylko html No i czytałem troche o java script, ale to było tylko jedne przeczytanie książki bez praktyki. Jeżeli sądzicie, że powiniem zacząc od innego języka - napiszcie jakiego i podajcie jakąs dobrą książkę dla początkujących (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) | 
|  | |
|   

| |
				Witam, To wszystko zależy od Ciebie. Programowanie opiera się na logice i w OO na myśleniu abstrakcyjnym. Na początek musisz poznać składnie języka programowania, może Pascal? Nie zmuszam Cię, to forum o PHP, ale tak jak pisałem, PHP mimo, że język skryptowy, nie jest taki prosty. Na początek PHP polecam tą książkę co podałeś wyżej, a jak zrozumiesz technikę programowanie strukturalnego zagłąb się w OOP, czyli PHP5. Zaawansowane programowanie, PHP5, obiekty, wzorce, narzędzia i wiele innych. Pozdrawiam, Largo | 
|  | |
|   

| |
				Mówicie, że php na początek może być za trudny.. W takim razie od czego mam zacząć? Od C++ czy pascala? Jakie książki polecicie? I właściwie....co w tych językach można robić?:| Edit: Od jakiej książki więc zacząć? Czy długo będę się musiał ich uczyć zanim przejde do php?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Ten post edytował Moriquendi 16.03.2008, 09:26:15 | 
|  | |
|   

| |
| Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)    | 
				służa raczej do tworzenia/ programowanie  aplikacji okienkowych na platoformy takie jak windows / linux.

| 
|  | |
|   

| |
				Znalazłem w helionie tą książkę: http://helion.pl/ksiazki/cpprim.htm Ma praktycznie same oceny 6/6. Czy uważacie, że będę w stanie ją zrozumieć znając tylko html?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) PS Książka niby o c++ a forum o php, ale jak sami wyżej powiedzieliście. Najpierw powinienem zacząć od tego zanim siąde do php.. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) | 
|  | |
|   

| |
| Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%)    | 
				Moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu zaczynać od Pascala. C++ też raczej już bym nie ruszał tylko od razu C# lub Java.

| 
|  | |
|   

| |
				Kolejne osoba, kolejna opinia. Kurde, już nie wiem co robić;P Gdy tylko wybiore jakąś książke okazuje się, że lepiej zacząc od czegoś innego... Ja nie znam się na tych językach i nie mam pojęcia nawet co można w nich napisać. Dlatego zdaje się na wasz osąd. Przede wszystkim chce się nauczyć php. Najpierw musze poznać inne języki. Jakie? I...jakie książki. Byłbym bardzo wdzięczny gdybyście odrazu dawali jakąś pozycje... | 
|  | |
|   

| |
| Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%)    | 
				1. Ucz się php bo warto. 2. Jeśli chodzo o języki kompilowane to C# lub/i Java C++ jeszcze się używa i będzie używać tam gdzie liczy się szybkość (gry) i w aplikacjach niskopoziomowych). C++ aby dobrze go opanować potrzeba naprawdę dużo czasu (nie mam na myśli podstaw). C#/ Java to przyszłość. Popatrz ile ofert pracy jest. pozdrawiam | 
|  | |
|   

| |
| Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)    | Kurde, już nie wiem co robić;P Gdy tylko wybiore jakąś książke okazuje się, że lepiej zacząc od czegoś innego... nie łam się, może trochę przesadziłem z tymi PHP5... i `zaawansowane`, generalnie ja zawsze lubiłem rzucać się na głęboką wodę i ewentualnie braki (które przychodziły z postępem czytania książki) nadrabiałem tutorialami z internetu. Nie doczytałem wcześniej, że nigdy nie miałeś nic wspólnego z programowaniem. Nie uważam, że PHP jest trudniejszy od C++ (czy nawet C#) jest to dobry język aby zaczynać, więc trzymaj się swojej pierwszej propozycji i kup trzecie wydanie `PHP i MySQL` o którym wcześniej mówiłeś... ... na pewno Cię sporo nauczy. Tylko pamiętaj, że książka to nie wszystko, przede wszystkim sam musisz dużo testować i próbować (przerabiając nawet skrypty z książki) programowanie to ciągłe eksperymentowanie (na pewno na początkowym etapie). Poza książką szukaj tutoriali w necie i pytaj ludzi na forum, jak czegoś na prawdę nie będziesz rozumiał, Pozdrawiam | 
|  | |
|   | 
|   | Aktualny czas: 26.10.2025 - 03:43 |